Znanstvenici potvrdili: kreme za sunčanje zaista sprječavaju melanom!

Koza, krema za suncanje, sunce, dijete

Odrasle osobe koje redovito koriste zaštitu od sunca su daleko manje sklonije riziku od razvoja melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Znanstvenici su naime utvrdili kako osobe koje obilato koriste kreme za sunčanje imaju 50 posto manju vjerojatnost za razvoj melanoma tijekom idućih 15 godina života. No to nije sve! Istraživanje je pokazalo kako zaštitnu učinak krema za sunčanje traje godinama.

lPozitivne učinke ove vrste zaštite od sunca je potvrdio i istraživanje znanstvenice Adele Green sa Sveučilišta Queensland. Ona je uz pomoć kolega proučavala više od 1.600 Australaca. I dok je jedna skupina ispitanika primila standardne savjete o upotrebi zaštitnih krema, druga je grupa sudionika, uz detaljne upute o korištenju, dobila primjerke vlastitih krema za sunčanje.

Deset godina nakon završetka istraživanja, melanom se razvio kod 11 pacijenata koji su uz detaljne upute o korištenju dobili i primjerke vlastite kreme, u odnosu na 22 osobe koje su na početku istraživanja dobile samo standardan savjet za korištenje kreme za sunčanje.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of Clinical Oncology.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!