Zdravlje

Zdravlje

Znate li koliko mora proći od prestanka pušenja da bi rizik od razvoja raka pluća ponovo imali kao nepušač?

Shutterstock

U povodu Svjetskog dan zdravlja pluća, koji se svake godine obilježava 25. rujna, Udruga za pomoć oboljelima od raka pluća Jedra predstavlja svoju sveobuhvatnu javno-zdravstvenu kampanju „Ne brini“ i novu digitalnu komunikacijsku platformu www.govorimoora.

Stoga će danas na Cvjetnom trgu u Zagrebu biti postavljena instalacija u formi labirinta kako bi se simbolično prikazalo stanje pacijenta na putu od sumnje do dijagnoze, pa kroz dugačak i zahtjevan put liječenja raka pluća.

Labirinit će biti dizajniran tako da će prolaznici imati priliku ući i tražiti izlaz, s uputama i bez, pri čemu će im se mjeriti vrijeme izlaska iz labirinta. Cilj je, naime, pokazati da bez jasnih uputa i odgovora stručnjaka vrijeme liječenja pacijentima može izgledati poput nasumičnog traženja izlaza iz najkompliciranijeg labirinta.

U 12 sati, ispred labirinta, predviđeno je održavanje panela na kojem će sudjelovati ključni stručnjaci iz područja prevencije, dijagnoze, liječenja raka pluća i drugih boelsti pluća, te prehrani i tjelesnoj aktivnosti. Panel će voditi predsjednica Udruge Jedra Sandra Karabatić, MScN, BSN, RN, PhD student.

Na panelu će biti predstavljena i spomenuta digitalna komunikacijska platforma www.govorimoorakupluća.com koja će služiti kao središnje mjesto informiranja za oboljele, članove njihovih obitelji i zainteresiranu javnost. Osim navednog, predviđeno je i održavanje različitih radionica pod vodstvom respiratornog fizioterapeuta koji će sve zainteresirane naučiti tehnike pravilnog disanja i relaksacije.

Ovo su 3 glavna razloga za razvoj upale pluća, tvrde liječnici

Što je rak pluća?

Rak pluća najčešći je karcinom u muškaraca te drugi najčešći karcinom u žena u Hrvatskoj. Obično se javlja u osoba starijih od 60 godina, najčešće u pušača. Ako se rak pluća dijagnosticira u ranoj fazi, postoji šansa za izlječenje. U uznapredovalom stadiju raka, šansa za izlječenje je značajno manja. Međutim, liječenje često može usporiti napredovanje raka.

Rak pluća jedna je od najčešćih oblika raka u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. U Hrvatskoj se svake godine rak pluća dijagnosticira u oko 3000 bolesnika. Primarni karcinom pluća nastaju iz stanica u plućima. Postoji nekoliko tipova primarnih raka pluća. Dva najčešća tipa nazivaju se karcinom pluća malih stanica (SCLC ), i karcinom pluća ne-malih stanica, (NSCLC) , piše Hrvatska kuća disanja.

NSCLC obuhvaćaju rak pluća pločastih stanica, adenokarcinom i karcinom velikih stanica. Karcinom pluća nemalih stanica čini 80% do 85% svih slučajeva.

Pušenje je glavni čimbenik rizika te je glavni uzrok raka pluća. Kemijski spojevi u duhanskom dimu su kancerogeni – dovede do promjena u stanicama koje postaju zloćudne. U 9 od 10 slučajeva, rak pluća uzrokovan je pušenjem, međutim, rak pluća se može javiti i u nepušača.

U usporedbi s nepušačima, oni koji puše između 1-14 cigareta dnevno imaju osam puta veći rizik od umiranja od raka pluća. Oni koji puše 25 ili više cigareta dnevno imaju 25 puta veći rizik. Tek petnaestak godina od prestanka pušenja rizik od razvoja raka pluća približava se riziku u nepušača. Također, rizik je povećan i u pasivnih pušača.

Simptomi raka pluća su izrazito nespecifični

Najčešći simptomi su:

• uporni kašalj
• iskašljavanje krvi ili krvavi ispljuvak
• bol u prsima
• umor i gubitak energije
• gubitak težine
• nedostatak daha ili piskanje
• promuklost

Kako dijagnosticirati rak pluća?

Ukoliko postoji sumnja na rak pluća, inicijalna pretraga je RTG srca i pluća kojom se mogu vidjeti promjene u plućnom tkivu. Ukoliko postoji sumnja na rak pluća potrebno je uzeti uzorak tumorskog tkiva kako bi se dokazao rak pluća i odredio podtip tumora. Za analizu se može koristiti iskašljaj, međutim metoda kojom se danas najčešće dolazi do uzorka tkiva je bronhoskopija. Bronhoskopija je metoda tijekom koje se tankim aparatom ulazi kroz nos ili usta u dišne puteve te se uzimaju uzorci. Uzorak se može uzeti i punkcijom kroz stjenku prsnog koša pod kontrolom ultrazvuka ili CT – a.
Kada se dokaže rak pluća potrebno je procijeniti stupanj proširenosti bolesti jer o tome ovisi odluka o liječenju.

Ovo je 6 iznenađujućih simptoma raka pluća koje ne smijete ignorirati

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo