Zdravlje

Zdravlje

Znate li koliko seksualnih odnosa tjedno povećava šanse za trudnoću?

Već neko vrijeme pokušavate zatrudnjeti, ali vaša očekivanja nikako da se ispune… Vjerujete da postoje “rituali” koji će povećati šanse ili možda radite nešto što usporava proces? Upitali smo liječnika što misli o tome.

Koliko dana apstinencije treba da bi se postigla maksimalna šansa za trudnoću?

Ne postoji odgovor u literaturi koji je to optimalni period apstinencije kako bi se postigla maksimalna kvaliteta sjemena i time povećala šansa za prirodno začeće, smatra dr. Petra Podobnik Brlečić, specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist humane reprodukcije, te dodaje da su još 1952. istraživači McLeod i Gold ustvrdili kako odnos partnera 2-3 puta u tjednu povećava šanse za postizanjem trudnoće, jer s manjim brojem odnosa može se jednostavno “promašiti“ ovulatorni prozor i može utjecati na kvalitetu sjemena.

Kako doživjeti orgazam baš svaki put? Razgovarajte, budite otvoreni i opustite se…

Nekoliko znanstvenih studija pokazalo je da će duža apstinencija povećati koncentraciju i broj spermija međutim negativno će utjecati na pokretljivost spermija, dok dužina apstinencije nema utjecaj na morfologiju spermija. Apstinencija više od 10 dana smanjuje kvalitetu spermija (veća koncentracija nepokretnih spermija) kao i apstinencija manja od 2 dana (smanjena koncentracija spermija). Naravno sve ovisi o kvaliteti sjemena i procesu spermatogeneze na čiji utjecaj uvelike ima način života, anamneza, stres…, pojašnjava dr. Podobnik Brlečić.

Kako izračunati plodne dane i utvrditi kvalitetu spermija?

Spermiogram- koji pokazuje kvalitetu i pokretljivost spermija i na taj način možemo paru dati točniji savjet koliko često i kad je potrebno imati odnose da se poveća šansa za spontanom trudnoćom.” navodi dr. Podobnik Brlečić.

13 nevjerojatnih činjenica o seksu koje niste znali

Savjeti za muškarce i žene koji žele dijete

Na koje je navike potrebno pripaziti kako bi pozitivno utjecali na reporduktivni sustav, upozorava dr. Podobnik Brlečić:

  • Svakodnevno unositi dovoljne količine esencijalnih aminokiselina, vitamina, minerala, antiokisdansa i ostalih elemenata u organizam.
  • Treba izbjegavat alkohol, cigarete, te bilo kakva druga opojna sredstva (kao i steroide) koji negativno utječu na reproduktivni sustav smanjujući plodni potencijal.
  • Ključno je i održavanje normalne tjelesne težine (prekomjerna tjelesna težina uzrokuje hormonski disbalans i smanjene ovulacije), te liječenje svih infekcija spolnog sustava koje mogu neliječene uzrokovati neplodnost.
  • Nagle promjene tjelesne temperature (iznad ili ispod temperature tijela) također mogu imati loše posljedice na kvalitetu sjemena (izbjegavati česte odlaske u saune) – visoka temperatura ubija spermije.
  • Izbjegavati dugotrajne vožnje biciklom (nagnječenje testisa na sjedalo bicikla tzv. bananu).
  • Ključno je ugodno i kvalitetno donje rublje i pravilna higijena spolnog sustava.
  • Preporučljivo je izbjegavati sredine sa povećanom koncentracijom zračenja i otrova (izbjegavati držanje lap-topa u krilu, zračenje uz zagrijavanje).

5 položaja u seksu koji će povezati vas i partnera

Definitivno je potrebno izbjegavati stres.

Važno je napomenuti kako ne postoje nikakvi znanstveni dokazi da određeni položaji tijekom spolnog odnosa mogu povećati šanse za trudnoću, ali je bolje birati položaje kod kojih veća količina sjemena ostaje što duže dublje u rodnici, bez ‘curenja’ van, zaključuje dr. Podobnik Brlečić.

Niste dugo vodili ljubav? Evo što vam se može dogoditi ako tako nastavite…

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo