Zdravlje

Zdravlje

Znate li zašto negativni ioni pozitivno utječu na zdravlje?

Foto: Shutterstock

Kada udišemo zrak poslije kiše, ili negdje u blizini vode (npr. uz more ili rijeku) te u šumama i planinama, osjećamo da se punimo svježinom i energijom. Naime, u takvom okruženju stvara se velika količina negativnih iona koji omogućuju dotok kisika u krv.

Negativni ioni također poboljšavaju metabolizam, smanjuju umor, stres i bolove, održavaju hormonalnu ravnotežu, povoljno utječu na krvni tlak, čiste zrak od bakterija i virusa…

Jednostavno rečeno, ioni su električki nabijeni atomi ili molekule, a mogu biti pozitivni ili negativni. Iako imaju “pozitivan” naziv, smatra se da pozitivno nabijeni ioni neopovoljno utječu na zdravlje. Primjerice, atomsferski porast pozitivnih iona pred oluju u mnogih ljudi izaziva meteoropatske tegobe. Pozitivni ioni “vežu” se za razne onečišćivače zraka te nastaju kao posljedica rada električnih uređaja.

Izađite u prirodu

U gradovima, industrijskim područjima i zatvorenim prostorima često je (pre)više pozitivnih, a (pre)malo negativnih iona, što uzrokuje umor, povećanu osjetljivost, nervotu, gubitak koncentracije, otežano disanje, nesanicu… Stoga se u zatvorenim prostorima u kojima ne možete utjecati na kvalitetu zraka preporučuje korištenje ionizatora (uređaja koji obogaćuje zrak negativnim ionima).

Na sreću, u atmosferi se stvara više negativnih iona koji nastaju prirodnim zračenjem Sunca i Zemlje, a ovise i o meteorološkim uvjetima, npr. njihov broj povećava se s kišom te općenito uz vodu. Dakle, za “skupljanje” što više blagotvornih negativnih iona recept je jednostavan – boravite u prirodi, udišite svježi zrak.

Znate li disati? Naučite vježbe koje osiguravaju više kisika za vitalnost    

I.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo