Zdravlje

Zdravlje

Ova dragocjena tekućina je zlatni melem za vašu vitalnost i dugovječnost

Shutterstock

Sirutku je dobro koristiti jer ima niz zdravstvenih prednosti za tijelo, a ovo je sedam najvažnijih.

Najveći dio sirutke je voda, koje ima više od 90 posto, a ostatak su laktoza, proteini, minerali i masti. Osobito je bogata vitaminom B pa se smatra da litra sirutke može zamijeniti svu količinu vitamina B kompleksa koje treba prosječna odrasla osoba svaki dan. Sirutku mogu konzumirati sve dobne skupine osim ljudi koji su intolerantni na laktozu.

Shutterstock

Zbog čega je sirutka dragocjena?

Ovaj nusproizvod u proizvodnji sira i jogurta bogat je vitaminima B i E, te mineralima koji su jako važni za naše moždane funkcije. Preporučuje se konzumacija od 0,5 do 1 litre sirutke dnevno, a ako možete najbolje je sirutku popiti ujutro natašte ili uz doručak jer ćete tako svom tijelu osigurati dovoljno energije za normalan rad.

Sirutku je dobro koristiti, piše MZSS, jer ima više zdravstvenih prednosti za tijelo:

Sirutka je jako dobra za jetru

Sirutka će pomoći pri liječenju različitih bolesti jetre, a to su masna jetra, hepatitis, jetra oštećena alkoholom i drugo. Razlog tome je poseban globulin koji organizmu pruža aminokiseline koje su jako dobre za zdravlje jetre. Ako želite pročistiti jetru sirutka je uistinu dobar izbor.

Shutterstock

Pomaže li sirutka doista kod problema s jetrom? Evo što kaže naš ugledna nutricionistica

Sirutka pomaže u mršavljenju

S obzirom na to da sirutka sadrži jako puno bjelančevina, a one su važne za povećanje mišićne mase i stvaranje osjećaja sitosti ona je odlično sredstvo za mršavljenje, osobito ako se uzme u obzir jako mali broj kalorija koji ona sadrži. Jedna litra sirutke ima manje od 300 kalorija. Zbog toga je ona dobar pomoćnik za svakoga tko pazi na prehranu ili želi smršaviti – jer u njoj ima mnogo hranjivih tvari, ali nema masnoća i kalorija. Proteini koji se nalaze u sirutki ublažit će osjećaj gladi i apetit.

Pomaže kod zatvora

Sirutka potiče probavu i tako smanjuje osjećaj nadutosti i uklanja zatvor. Upravo zbog toga što ima diuretska svojstva sirutka se ne bi smjela pretjerano konzumirati pa se smatra da je količina od jedne litre dnevno sasvim dovoljno da donese mnogo benefita, a ne utječe na izazivanje grčeva ili proljeva. Mliječna kiselina koja se nalazi sirutki pozitivno utječe na broj gljivica i bakterija u crijevima pa je sirutka jako dobra za održavanje ravnoteže bioma.

Shutterstock

Pomaže ukloniti umor i stres

Za sirutku je otkriveno da potiče lučenje hormona sreće ili serotonina pa samim time smanjuje stres koji osjećate i uklanja kronični umor. Također sadrži posebnu vrstu albumina koji je bogat aminokiselinom triptofan koja je jako važna za regulaciju sna.

Regulira razinu masnoće u krvi

Kao što pozitivno utječe i na masnu jetru sirutka tako pozitivno utječe i na masnu krv, čime olakšava život ljudima koji ne uspijevaju ukloniti masnoće iz krvi pomoću lijekova i prehrane. Sirutka će pomoći regulirati razinu kolesterola i triglicerida već nakon nekoliko tjedana redovnog uzimanja.

Shutterstock

Sirutka je omiljena sportašima

Upravo je sirutka jako popularna među sportašima zbog toga što ima jako mnogo bjelančevina i može pomoći izgraditi mišićnu masu. Također je dokazan i njen osobit učinak za oporavljanje mišića nakon tjelovježbe ili jakih fizičkih napora kao što su natjecanja: u tim periodima sportaši sirutku konzumiraju češće.

Snizuje krvni tlak

Jednako tako kao što utječe na smanjivanje masnoća u krvi sirutka će pomoći regulirati krvni tlak, odnosno snizit će visoki krvni tlak kroz smanjivanje razine glukoze u krvi. Na taj način se smanjuje rizik od razvoja različitih kardiovaskularnih bolesti.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo