Ovih 10 neuobičajenih simptoma mogu ukazivati na probleme sa štitnjačom - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovih 10 neuobičajenih simptoma mogu ukazivati na probleme sa štitnjačom

Shutterstock

Promjene raspoloženja, smanjen libido ili mutan vid mogu se javiti iz više razloga, a jedan od njih je i poremećen rad štitnjače.

Preaktivna štitnjača uzrokuje pretjerano znojenje, gubitak kilograma, a može i ubrzati otkucaje srca. Neaktivna štitnjača čini suprotno – može vam biti hladno, možete nakupiti višak kilograma bez dodatnog unosa hrane…

To su uglavnom simptomi na koje većina ljudi reagira, no postoje i manje poznati simptomi koji mogu ukazivati na probleme sa štitnjačom. 

Šest namirnica bogatih melatoninom za bolji san

1. “Maglica” u mozgu

Štitna žlijezda šalje hormone do mozga, a kada se taj proces uspori jer je štitnjača neaktivna, može doći do osjećaja da imate “maglicu” u mozgu. Možete primijetiti da se teže fokusirate, teže pamtite i ne možete jasno razmišljati. 

2. Promjene raspoloženja

Kako utječu na pamćenje, problemi sa štitnjačom mogu utjecati i na raspoloženje. Depresija je često jedan od prvih simptoma da nešto nije u redu sa štitnjačom, točnije najčešće je preaktivna.

Shutterstock

3. Problemi u trudnoći

Istraživanja pokazuju kako neliječeni problemi sa štitnjačom mogu voditi do problema u trudnoći, poput preeklampsije. Riječ je o ozbiljnoj komplikaciji koja utječe i na majku i na nerođeno dijete. Žene s preeklampsijom razvijaju visoki krvni tlak i povišenu koncentraciju proteina u mokraći.

4. Problemi s mjesečnicom 

Problemi ove vrste mogu biti simptom problema sa štitnjačom. Menstruacija koja je jako slaba ili obilna te neredovita može biti jedan od simptoma. Ako vam se menstruacija uopće ne javlja, i to može biti simptom. Djevojke koje imaju problema sa štitnom žlijezdom često prvu menstruaciju dobiju jako rano ili jako kasno. 

Djeca čije su majke bile pod stresom tijekom trudnoće imaju veće šanse patiti od ADHD-a

5. Mutan vid

Ponekad problemi sa štitnjačom mogu uzrokovati nakupljanje viška tekućine u tkivima u blizini očiju. Bolest štitnjače može uzrokovati da mišići oko oka koji kontroliraju pokrete postanu veći. Može se javiti i problem dple slike i problem s fokusom pa vid može postati mutan.

6. Sindrom karpalnog kanala

Višak tekućine se nakuplja i na drugim dijelovima tijela. U ruci postoje živci signale šalju kroz meko tkivo ili “tunel” u blizini zapešća, a kada to tkivo natekne, može doći do pritiska na živce. Utrnula ruka, trnci i slabost koju možete osjećati u prstima se naziva sindrom karpalnog kanala. 

Shutterstock

7. Hrana ima čudan okus 

Osjetilo okusa vas može zavarati, a kada štitna žlijezda ne radi kako bi trebala, može uzrokovati da vam hrana bude drugačijeg okusa. 

8. Smanjen libido 

Kada je rad štitnjače usporen, isto se događa i s metabolizmom, a upravo on kontrolira organe u tijelu koji stvaraju hormone potrebne za seksualnu želju. Kada ih je u organizmu manjka, to ćete osjetiti i sami jer se želja za seksom može smanjiti. 

Shutterstock

9. Gubitak kose 

Svakog dana nam ispada kosa, ali ako primjećujete da je to pojčano ili da vam se pojavljuju ćelava mjesta ili da se kosa tanji, mogla bi i za to biti odgovorna štitnjača. Obično se ovaj problem javlja kod ozbiljnih promjena sa štitnjačom koji dugo traju. 

10. Visoki krvni tlak

Manje aktivna štitnjača može uzrokovati da krvne žile postanu manje fleksibilne što znači da će biti otežan protok krvi iz srca do ostalih dijelova tijela. Preaktivna štitnjača može povisiti krvni tlak i doprinijeti pojavi aritmije.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo