Ovih 10 simptoma prethodi srčanom udaru, ne shvaćajte ih olako - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovih 10 simptoma prethodi srčanom udaru, ne shvaćajte ih olako

Shutterstock

Simptome koji mogu biti znak infarkta mnogi ignoriraju ili pripisuju stresu, umoru i drugim ne tako opasnim stanjima. Nemojte upasti u tu zamku

Srčani udar obično dolazi iznenada i česta je zabluda da se on ne može predvidjeti niti spriječiti. No, obratite li pozornost na neke važne simptome, možete si spasiti život.

Prema Svjetskoj kardiološkoj federaciji, najmanje 80 posto prijevremenih smrti zbog bolesti srca i krvnih žila može se izbjeći promjenom životnih navika – manje nezdrave hrane i više kretanja. Bolesti srca i kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrtnosti u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj.

Vodič prehrane: Što sve trkači trebaju unositi u organizam za najbolju izvedbu

Ponekad simptome srčanih problema, od kojih je među najčešćima infarkt miokarda (srčani udar) nije lako prepoznati jer ih pripisujemo pokvarenom želucu, umoru ili boli u mišićima. Zato naučite prepoznati simptome koji upućuju na probleme sa srcem kako ne bi bilo prekasno.  

1. Tjeskoba 

Srčani udar može uzrokovati intenzivnu tjeskobu. Osobe koje su preživjele infarkt primijetile su kako su se čudno osjećale prije samog srčanog udara, kao da očekuju neku nevolju ili predosjećaju probleme. 

2. Čudan osjet u prsima 

Bol ili nelagoda u prsima čest je simptom srčanog udara. Bol je obično u središtu prsne kosti ili malo ulijevo i može se osjetiti kao pritisak.

Shutterstock

Pacijenti osjećaju kao da im je “slon sjeo na prsa”, objašnjava dr. Jean McSweeney začetnica istraživanja simptoma srčanih bolesti kod žena.

Iako nije svaka bol u prsima simptom za srčani udar nije loše provjeriti kod liječnika, pogotovo ako se ponavlja.

3. Kašalj 

Neprestano kašljanje može biti simptom zatajenja srca, a rezultat je nakupine tekućine u plućima. Ponekad je moguć i krvavi ispljuvak prilikom kašlja. 

4. Umor 

Posebno kod žena, neobičan umor se može primijetiti za vrijeme srčanog udara, jednako kao i nekoliko dana prije. Konstantni umor nemojte uvijek pripisati proljetnom umoru, obavezama ili nečem trećem. Javite se svom liječniku. 

Shutterstock

5. Mučnina i gubitak apetita 

Osjećaj mučnine, slabosti u želucu i povraćanje nisu rijetki kada je u pitanju srčani udar. Abdominalno oticanje povezano s ovim srčanim problemom može utjecati i na apetit. 

6. Bol u ostatku tijela 

U većini slučajeva, bol počinje u prsima i širi se na ramena, ruke, laktove, leđa, vrat, čeljust i trbuh. Međutim, moguć je izostanak boli u prsima, a da se ona javi u drugim dijelovima tijela. Jednako tako, ovisno o dijelu srca koje je pogođeno srčanim udarom, pacijent može osjetiti bol u lijevoj ili desnoj ruci.  

Vježba koja vas iz stresa brzo vraća u stanje mira

7. Nepravilan puls 

Liječnici tvrde kako povremeno preskakanje otkucaja srca ne mora biti zabrinjavajuće, ali ubrzani ili nepravilni puls, pogotovo ako je popraćen vrtoglavicom ili osjećajem slabosti i gubitkom daha, može biti znak problema sa srcem.  

8. Znojenje 

Ako vas je oblio hladan znoj usred neke nezahtjevne radnje, kao što je gledanje televizije ili čitanje novina, moguće je da ste u riziku od srčanog udara. 

Shutterstock

9. Oticanje 

Srčani udar može uzrokovati nakupljanje tekućine u tijelu, što uzrokuje oticanje stopala, gležnjeva, nogu ili trbuha. Obratite pozornost na naglo debljanje, ali i na gubitak apetita. 

10. Slabost 

Neke osobe mogu osjećati jaku i neobjašnjivu slabost nekoliko dana prije samog srčanog udara, jednako kao i za vrijeme samog infarkta. Ako osjećate veliki napor kod jednostavnih aktivnosti, koje vas inače ne umaraju toliko, kontaktirajte liječnika.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo