Zdravlje

Zdravlje

Ovo je 10 simptoma koji mogu najaviti infarkt – nemojte ih ignorirati

Shutterstock

Simptome koji mogu najaviti srčani udar lako je ignorirati i pripisati nekom drugom stanju poput stresa ili umor. Saznajte koji su da ne upadnete u tu zamku

Srčani udar obično dolazi iznenada i ljudi često misle kako nisu mogli učiniti ništa da ga spriječe. Ipak, obratite li pozornost na neke simptome, koji smo skloni pripisati drugim stanjima, možete si spasiti život. Naravno, i uredniji život – bez cigareta, loše hrane i sjedilačkog načina života – može uvelike pomoći. Prema Svjetskoj kardiološkoj federaciji, najmanje 80 posto prijevremenih smrti zbog bolesti srca i krvnih žila može se izbjeći promjenom životnih navika.

Napad panike ili srčani infarkt? Evo kako jednostavno razlikovati simptome

Bolesti srca i kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrtnosti u svijetu, a očekuje se da će do 2030. godine taj broj porasti sa sadašnjih 17,5 milijuna do 23 milijuna godišnje. I u Hrvatskoj su one glavni uzrok smrti, na njih otpada više od 40 posto. Ponekad simptome srčanih problema, od kojih je među najčešćima infarkt miokarda (srčani udar) nije lako prepoznati jer ih pripisujemo pokvarenom želucu, umoru ili boli u mišićima. Zato naučite prepoznati simptome koji upućuju na probleme sa srcem kako ne bi bilo prekasno.  

1. Tjeskoba 

Srčani udar može uzrokovati intenzivnu tjeskobu. Osobe koje su preživjele infarkt primijetile su kako su se čudno osjećale prije samog srčanog udara, kao da očekuju neku strašnu nevolju. 

2. Neugoda u prsima 

Bol ili nelagoda u prsima čest je i klasični simptom srčanog udara. Bol je obično locirana u središtu prsne kosti ili malo ulijevo i može se osjetiti kao pritisak. Pacijenti osjećaju kao da im je “slon sjeo na prsa”, objašnjava dr. Jean McSweeney začetnica istraživanja simptoma srčanih bolesti kod žena. Iako nije svaka bol u prsima simptom za srčani udar nije zgorega provjeriti kod liječnika, pogotovo ako se ponavlja ili je u kombinaciji s ostalim simptomima. Treba znati i kako muškarci i žene boluju od različitih simptoma srčanih bolesti. 

Shutterstock

3. Kašalj 

Neprestano kašljanje može biti simptom zatajenja srca, rezultat nakupine tekućine u plućima. Ponekad je moguć i krvavi kašalj. 

4. Umor 

Posebno kod žena, neobičan umor se može primijetiti za vrijeme srčanog udara, jednako kao i nekoliko dana prije samog udara. Konstantni umor nemojte uvijek pripisati proljetnom umoru, obavezama ili nečem trećem. Javite se svom liječniku. 

5. Mučnina i gubitak apetita 

Osjećaj mučnine, slabosti u želucu i povraćanje nisu rijetki kada je u pitanju srčani udar. Abdominalno oticanje povezano s ovim srčanim problemom može utjecati i na apetit. 

Tri savjeta o zdravlju srca često podcjenjujemo, a kardiolog objašnjava zašto su važni

6. Bol u drugim dijelovima tijela 

U većini slučajeva, bol počinje u prsima i širi se na ramena, ruke, laktove, leđa, vrat, čeljust i trbuh. Međutim, moguć je izostanak boli u prsima, a da se ona javi u drugim dijelovima tijela. Jednako tako, ovisno o dijelu srca koje je pogođeno srčanim udarom, pacijent može osjetiti bol u lijevoj ili desnoj ruci.  

7. Brz ili nepravilan puls 

Liječnici tvrde kako povremeno preskakanje otkucaja srca ne mora biti zabrinjavajuće, ali ubrzani ili nepravilni puls, pogotovo ako je popraćen vrtoglavicom ili osjećajem slabosti i gubitkom daha, može biti znak problema sa srcem.  

8. Znojenje 

Ako vas je oblio hladan znoj usred neke nezahtjevne radnje, kao što je gledanje televizije ili čitanje novina, moguće je da je nastupio srčani udar. 

9. Oticanje 

Srčani udar može uzrokovati nakupljanje tekućine u tijelu, što uzrokuje oticanje stopala, gležnjeva, nogu ili trbuha. Obratite pozornost na naglo debljanje, ali i na gubitak apetita. 

10. Slabost 

Neke osobe mogu osjećati jaku i neobjašnjivu slabost nekoliko dana prije samog srčanog udara, jednako kao i za vrijeme samog infarkta. Ako osjećate veliki napor kod jednostavnih aktivnosti kao što je hodanje, kontaktirajte liječnika. 

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo