Napad panike ili srčani infarkt? Evo kako jednostavno razlikovati simptome - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Napad panike ili srčani infarkt? Evo kako jednostavno razlikovati simptome

Shutterstock

Simptomi se javljaju naglo: Osjećate pritisak u prsima, srce brže kuca i znojite se. Ako ste doživjeli simptome napada panike, sigurno ste pomislili da se radi o srčanom infarktu.

Često je teško prepoznati razliku, što može uzrokovati dodanu paniku i stres. 
Ti su događaji ozbiljni i važno je naučiti kako razlikovati simptome kako bi se pravilno i liječili. Kardiologinja Mistyann-Blue Miller objašnjava kako se razlikuju ova dva stanja, ali i po čemu su slični. 

Koji su simptomi srčanog infarkta? 

U pitanju je stanje kada srce ne prima dovoljno krvi, a uobičajeni simptomi uključuju: bol i pritisak u prsima, brzi otkucaji srca, hladan znoj, bol u gornjem dijelu tijela (vilica, ruka…), kratkoća daha, mučnina ili povraćanje i osjećaj “propadanja”. Srčani infarkt može biti iznimno opasan pa nemojte čekati da simptomi sami nestanu već odmah potražite pomoć liječnika. 

Koji su simptomi napada panike? 

Radi se o naglom napadu jakog straha ili anksioznosti, ali se ne radi o stanju koje je opasno po život ali može utjecati na njegovu kvalitetu. 

On se može dogoditi bilo kome a simptomi često uključuju: jak osjećaj straha ili anksioznosti, bol u prsima, poteškoće s disanjem, osjećaj “propadanja”, brzi otkucaji srca, znojenje, drhtanje tijela, vrtoglavica ili slabost, bol u trbuhu ili mučnina. Kako simptomi jesu jako slični, važno je prepoznati razliku, navodi dr. Miller.

Kako razlikovati simptome napada panike i srčanog infarkta?  

Mjesto boli: iako će se javiti u oba slučaja nelagoda u prsima, kada je u pitanju srčani infarkt bol se širi i na ostala područja, kao što je ruka, vilica ili vrat, navodi Miller te dodaje ako je u pitanju napad panike, bol će vjerojatno ostati samo na području prsa. 

Kako se nositi s toksičnim radnim okruženjem? Ovih 8 savjeta može pomoći

O kakvoj se boli u prsima radi: U slučaju infarkta javlja se osjećaj kao vam slon stoji na prsima, može doći do osjećaja koji nalikuje refluksu. Napad panike će često uzrokovati osjećaj probadanja, što nije često kod infarkta. Javlja se i nelagoda u prsima koju je teško opisati, uz ubrzan rad srca. 

Okidači: Infarkt se često događa nakon fizičkog naprezanja ili umora, što nije slučaj kod napada panike. Dakle infarkt može nastati nakon što ste čistili snijeg, ali neće doći do napada panike, osim ako postoji i emocionalni stres kao komponenta. 

Javljaju li se simptomi tijekom noči: Oba stanja vas mogu probuditi iz sna, ali postoji ključna razlika – osobe koje imaju napade panike tijekom noći, obično ih imaju i tijekom dana. Dakle ako vas probudi bol u prsima tijekom noći a preko dana vam se ne javljaju napadi panike, odmah nazovite hitnu službu.

Koliko traje: Napad panike traje od par minuta do 60 minuta, simptomi nestaju i vama je bolje. Ali infarkt ne pušta tako lako – bol koja se javlja se može vračati u valovima, postaje bolje pa opet gore. Kada bi se mjerila bol na ljestvici od 1-10, ona za vrijeme infarkta bi se mogla karakterizirati kao 9 ili 10, navodi Miller. Sigurno je samo da bol neće nestati. 

Može li napad panike uzrokovati infarkt? 

Čini se da je moguće i da se to dogodi iako rijetko, a emocionalni stres igra ulogu u svakom slučaju. “Ova se stanja mogu javiti u jako stresnoj situaciji, ali u većini slučajeva je napad panike reakcija na njega a ne infarkt”, navodi Miller. Osobe koje su pod velikim stresom ili pate od depresije imaju veći rizik za razvojem visokog krvnog tlaka, a samim time i srčanog infarkta ili moždanog udara. 

Kako se riješiti osjećaja ljubomore? Psihologinja otkriva 6 jednostavnih i praktičnih savjeta

Jedno je dakle stanje hitno, a drugo nije, ali kako se simptomi preklapaju, i teško ih je razlikovati, nemojte riskirati već potražite pomoć liječnik.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo