Zdravlje

Zdravlje

Ovo je razlog da iz kuhinje odmah bacite plastičnu dasku za rezanje

Ovisno o vrsti daske za rezanje koju koristite, vaša domaća jela mogu biti kontaminirana – mikroplastikom!

Nedavna studija objavljena u recenziranom časopisu Ecotoxicology and Public Health, iznijela je šokantnu procjenu prema kojoj su znanstvenici procijenili ukupnu godišnju izloženost mikroplastici po osobi koje koriste plastične kuhinjske daske.

Utvrđeno je da rezanje mrkve na plastičnoj dasci može proizvesti čak 15 miligrama mikroplastike po rezu, ili oko 50 grama godišnje – što je otprilike jednako težini deset plastičnih kreditnih kartica.

Posljedice za zdravlje

Sve više dokaza ukazuje na to da je mikroplastika problem za javno zdravlje. Mikroplastika je pronađena u ljudskim plućima, krvi pa čak i u posteljici.

Mikroplastični oblici mogu ometati probavni i dišni sustav, a kemijski dodaci koje ispuštaju mogu poremetiti endokrini i reproduktivni sustav, upozorila je nedavno grupa znanstvenika iz Južne Koreje.

Znanstvenici još proučavaju na koje sve načine mikroplastika može utjecati na ljudsko zdravlje.

Većina plastike se ne razgrađuje u okolišu, ali se raspada – ove male plastične čestice mogu apsorbirati kemijske zagađivače i mikroorganizme koji mogu predstavljati zdravstveni rizik za ljude.

Studije su pokazale da životinje izložene mikroplastici mogu doživjeti kašnjenje u razvoju, promjene ponašanja, neplodnost i oslabljeni imunološki sustav.

Savjeti za izbjegavanje mikroplastike

Mikroplastiku je danas nemoguće izbjeći. No, neke vlade poduzimaju korake u borbi protiv mikroplastike, a neke možemo poduzeti i sami.

Na primjer, plastične daske za rezanje zamijenite – staklenim, mramornim, bambusovim ili drvenim. Drvene daske za rezanje, osim što su najjeftinije, imaju i prirodna antimikrobna svojstva.

Kako biste ograničili svoju izloženost mikroplastici, također je dobro:

Izbjegavati plastično posuđe.

Izbjegavati piti iz plastičnih boca za vodu, pogotovo one za jednokratnu upotrebu. Ako morate piti iz njih, pokušajte ih držati podalje od sunca u hladnom i suhom okruženju. Plastične boce za vodu za jednokratnu upotrebu vrlo se lako razgrađuju kao odgovor na promjenu temperature ili mehanički stres.

Podgrijavati hranu u mikrovalnoj u staklenim posudama. Grijanje hrane u plastičnim posudama može osloboditi milijune mikroplastičnih čestica u vašu hranu.

Karton, plastika, staklo… Na ovim površinama virus se može zadržati i do 72 sata zato budite oprezni – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Filtrirati vodu. Zbog raširene uporabe i zagađenja plastikom, voda ponekad može sadržavati čestice mikroplastike. Kućni filtri za vodu mogu biti učinkoviti u smanjenju mnogih zagađivača, uključujući mikroplastiku.

Redovito brisati prašinu i usisavati. Uklanjanje viška prašine iz kuhinje može pomoći u smanjenju količine mikroplastičnih vlakana u prašini koja bi mogla zagaditi vašu hranu.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo