Zdravlje

Zdravlje

Ovo su znakovi da ne unosite dovoljno masnoća u organizam (da, može ih biti premalo)

Shutterstock

Nisu sve masnoće loše, dapače, trebamo ih za normalno funkcioniranje organizma. Ali nije svejedno koje i koliko

Masnoće su obično prve na listi za odstrijel kada želite smršaviti, no to je potpuno neopravdano. Kako nije pametno izbaciti sve ugljikohidrate, tako nije dobro ni biti isključiv kada su u pitanju masti. Naše tijelo treba masnoće kao gorivo, ali i za razne biološke procese, no treba imati na umu da govorimo o zdravim masnoćama, znači mononezasićene i polinezasićene masne kiseline. One se nalaze u biljnim uljima, arašidima, avokadu, masnoj ribi, lanenim sjemenkama, chia sjemenkama… Manje zdrave su zasićene masne kiseline koje se nalaze u mesu, jajima i mliječnim proizvodima. Masne kiseline bez kojih definitivno možemo su trans zasićene, a nalaze se u obrađenoj hrani, prženoj hrani, margarinu… 

Losos – zašto ga jesti za zdravlje i kako ga pripremiti na najjednostavniji način

Čemu služe masnoće? 

Pomažu apsorpciji vitamina 
Vitamini A, D, E i K tope se u masnoći, što znači da ih naše tijelo može apsorbirati samo kad ih uzimate s masnoćama. Nedovoljno masnoća može dovesti do nedostatka ovih vitamina u organizmu. 

Potiču rast stanica i hormona 
Masnoće tvore strukturu vanjske membrane svake stanice u našem tijelu. Za proizvodnju nekih specifičnih hormona potrebne su masnoće, a među njima su i spolni hormoni. 

Shutterstock

Održava zdravlje mozga i očiju 
Omega-3 masne kiseline pomažu održati zdravima vaš mozak, središnji živčani sustav, te retine. Naše tijelo ne proizvodi te masnoće – možemo ih samo unijeti prehranom. 

Zacjeljivanje rana 
Esencijalne masne kiseline ključne su za zacjeljivanje rana i grušanje krvi. 

Izvor energije 
Svaki gram masnoća daje oko 9 kalorija energije dok gram ugljikohidrata ili proteina daje samo 4 kalorije.

Što kada nedostaje masnoća? 

Dođe li do manjka već spomenutih vitamina (A, D, E i K) zbog manjka masti, mogli biste primijetiti noćno sljepilo, neplodnost, otečene desni, povećanu pojavu modrica, suhu kosu, ispadanje zuba, depresiju, bol u mišićima. Prema istraživanjima masnoće su ključne za  održavanje zdrave barijere kože i zadržavanje vlage pa bez tih masnoća može se pojaviti dermatitis. Također, sporije zarastanje rana je znak manjka masnoća u organizmu.  Molekule masnoća nazvane prostaglandini potiču rast kose pa premalo esencijalnih masnih kiselina može utjecati na stanjenje i ispadanje kose. Bez masti tijelo je podložnije bolestima te kroničnom umoru 

Povišene masnoće u krvi – kako vježbanjem popraviti svoju krvnu sliku?

Liječnici kažu kako udio tjelesne masti kod muškaraca ne smije biti manji od 3% kako mu zdravlje ne bi bilo ugroženo. Što se tiče žena, potrebno im je više – od 13-17% tjelesne masti za redovite menstrualne cikluse. Ukoliko je taj postotak prenizak može doći do gubitka mjesečnice, pa čak i do neplodnosti. Previše masnoća u krvi utječe pak na uvećane vrijednosti ukupnih lipida, triglicerida i kolesterola te su jedan od glavnih čimbenika za razvoj kroničnih bolesti, srčanog i moždanog udara. 

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo