Patite od zadržavanja tekućine? Isprobajte ove moćne prirodne diuretike - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Patite od zadržavanja tekućine? Isprobajte ove moćne prirodne diuretike

Shutterstock

Kada tijelo zadržava previše tekućine, liječnici će uvijek prepisati diuretik. No prije nego posegnete za lijekom pokušajte si pomoći s biljkama koje su se pokazale kao izvrsna alternativa 

Regulaciju tekućine u tijelu mogu zahtijevati sljedeća stanja: Visoki krvni tlak, kongestivno zatajenje srca, ciroza, poremećaj rada bubrega, bubrežni kamenci, oticanje udova, sindrom policističnih jajnika (PCOS), dijabetes… Rane znanstvene studije pokazale su da mnoge od biljnih alternativa pomažu tijelu da izluči višak tekućine. No prije nego ih isprobate, razgovarajte sa svojim liječnikom o dozama i mogućim interakcijama s lijekovima. U smanjenju nakupljanja tekućine može pomoći smanjenje unosa natrija i više tjelovježbe. Konzumiranje voća i povrća koje djeluje kao diuretik (lubenica, grožđe, bobičasto voće, celer, šparoge, luk, češnjak, paprike babure) također može biti korisno rješenje. Ovo je sedam biljaka i dodataka koji djeluju kao prirodni diuretici:

1. Maslačak
Nekima je maslačak samo korov. Ali istraživanja su otkrila da jedan od spojeva biljke pojačava rad bubrega i povećava učestalost mokrenja. Isprobajte maslačak u čaju.

2. Glog
Ovaj rođak obitelji ruža je snažan diuretik. Može smanjiti nakupljanje tekućine, što znači da može i poboljšati simptome kongestivnog zatajenja srca. Istraživanja su pokazala da hranjive tvari biljke povećavaju izlučivanje i protok urina. Bobice gloga također mogu djelovati kao diuretici i mogu pomoći u liječenju problema s bubrezima. Glog je dostupan kao čaj.

U kojim slučajevima se inkontinencija javlja kod muškaraca, a kada kod žena?

3. Preslica
Jedna studija pokazala je da ekstrakt preslice ima iste diuretske učinke kao i lijekovi na recept, ali s manje nuspojava. Preslica može biti dobra alternativa diureticima na recept, osobito ako ste imali problema s nuspojavama. Preslica je dostupna i kao čaj.

4. Kleka (borovica)
Biljka kleka se od srednjeg vijeka koristi kao diuretik. Malo je suvremenih studija dokazalo njegovu korist, ali zimzelen je pokazao značajan učinak na volumen mokraće kod životinja. Poput mnogih prirodnih diuretika, čini se da smreka ne snižava razinu kalija kao neki lijekovi. Pokušajte dodati kleku za aromatiziranje jela od mesa i divljači.

Shutterstock

5. Zeleni i crni čaj
Svaki put kada uživate u šalici vrućeg čaja, možda ispirete višak tekućine iz svog sustava. I zeleni i crni čaj pokazali su potencijal kao prirodni diuretici.

6. Peršin
Dok se peršin uglavnom koristi kao začin, može biti koristan i za ljude koji teško podnose diuretike. Studija je pokazala da može pomoći kod volumena urina. Novija istraživanja također su potvrdila njegova diuretička svojstva.

7. Hibiskus
Osim što je prekrasna – Roselle, vrsta hibiskusa, pokazala je značajne diuretske učinke te mogućnost da pojača filtraciju bubrega. Hibiskus je dostupan kao čaj.

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo