Pet najčešćih mitova o štitnjači - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Pet najčešćih mitova o štitnjači

Ultrazvuk štitnjače je ključni alat koji omogućuje preciznu dijagnostiku, praćenje i upravljanje različitim stanjima štitnjače. Redoviti pregledi ultrazvukom mogu pomoći u očuvanju zdravlja štitnjače i pravovremenom reagiranju na potencijalne probleme

Štitnjača, mala žlijezda smještena u vratu, ima ogroman utjecaj na naše tijelo i igra veliku ulogu u održavanju zdravlja. No, često je zanemarena sve dok se ne pojave vidljivi simptomi. Specijalisti iz Croatia Poliklinike ističu važnost preventivnih pregleda štitnjače kako bi se naglasila ključna uloga ovog organa te potreba za rano prepoznavanje mogućih problema.

U nastavku istražujemo zašto je ova žlijezda toliko bitna, koji su najčešći mitovi o štitnjači te kako redoviti pregledi mogu biti ključni za očuvanje zdravlja i prevenciju ozbiljnih stanja. Ovog mjeseca u svim Croatia Poliklinikama moguće je obaviti pregled UZV štitnjače i hormona za samo 64,40 eura (484,93 kune). 

Žlijezda od pet centimetara proizvodi hormone koji kontroliraju metabolizam, srčanu aktivnost i raspoloženje

Štitnjača je endokrina žlijezda smještena u prednjem dijelu vrata, ispod Adamove jabučice i uz dušnik. Iako je relativno mala, oko pet centimetara, igra ključnu ulogu u regulaciji tjelesnih funkcija. Proizvodi hormone, poput trijodtironina (T3) i tiroksina (T4), koji kontroliraju metabolizam, rast i razvoj tijela.

Ti hormoni su od suštinskog značaja za pravilno funkcioniranje gotovo svih organa, utječući na srčanu aktivnost, tjelesnu temperaturu, energiju i raspoloženje. Štitnjača također regulira koliko brzo ili sporo tijelo koristi energiju iz hrane, utječući na težinu i razinu energije. Jod, esencijalni mineral, ključan je sastojak hormona štitnjače, a nedostatak joda može dovesti do problema u njezinom funkcioniranju. 

Štitnjača zahtijeva redovite preglede kako bi se otkrile moguće nepravilnosti ili poremećaji na vrijeme

Ultrazvuk štitnjače je ključni alat koji omogućuje preciznu dijagnostiku, praćenje i upravljanje različitim stanjima štitnjače. Redoviti pregledi ultrazvukom mogu pomoći u očuvanju zdravlja štitnjače i  pravovremenom reagiranju na potencijalne probleme, ističe dr. Dotoreja Bosilj, radiologica Croatia Poliklinike u Varaždinu.  

Ultrazvuk štitnjače je neinvazivan i bezbolan pregled koji je moguće, bez čekanja, profesionalno i uz vrhunsku tehnologiju obaviti u svim Croatia poliklinikama u Hrvatskoj. Ovaj je pregled od iznimne važnosti jer omogućuje detaljan prikaz štitnjače pa onda i otkrivanje čvorova ili promjena. Također, ultrazvukom se diferenciraju benigni i maligni čvorovi, prate promjene i nema izlaganja ionizirajućem zračenju, što ga čini sigurnim za ponovljene preglede. Ultrazvuk štitanjče pomaže i pri vođenju terapije što je izuzetno korisno u upravljanju liječenjem i prilagodbi terapije prema individualnim potrebama.

Jedan od najvažnijih aspekata ultrazvuka je rana detekcija problema sa štitnjačom. Otkrivanje nepravilnosti u ranoj fazi omogućuje promptno djelovanje i liječenje, što može značajno poboljšati ishod.

Najčešći mitovi o štitnjači

Razumijevanje istinitih činjenica o štitnjači ključno je za očuvanje zdravlja. U slučaju sumnje ili bilo kakvih simptoma, uvijek je preporučljivo konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom radi precizne dijagnoze i odgovarajućeg liječenja. U Croatia Poliklinici ističu da su pacijenti sve više informirani i da postoje sve manje zablude kada govorimo o važnosti preventivnih pregleda, no da mitove i dalje treba razbijati. 

Najčešća pogreška koju specijalisti čuju je “ako nemate simptome, vaša štitnjača je u redu”. Istina je da štitnjača može imati problema čak i ako ne postoje vidljivi simptomi. Brojne bolesti štitnjače, poput Hashimotovog ili Gravesovog oboljenja, mogu napredovati bez primjetnih simptoma u početnim fazama.

Drugi mit je “svi čvorovi na štitnjači su opasni”. Većina čvorova na štitnjači su benigni. Tek manji postotak čvorova može biti kancerogen. Ipak, važno je redovito ih pratiti i, ako se primijeti promjena, posavjetovati se s liječnikom.

Treća pogreška koja se sve češće pojavljuje u medijima je da štitnjača utječe samo na težinu. Štitnjača kontrolira metabolizam, ali njeni poremećaji mogu imati utjecaj na cijelo tijelo, uključujući raspoloženje, energiju, pa čak i srčanu funkciju. Velik broj pacijenata misli da muškarci nemaju problema sa štitnjačom. Dok je istina da su žene sklonije oboljenjima štitnjače, muškarci također mogu imati problema s ovom žlijezdom. Stoga, i muškarci trebaju redovite preglede.

I zadnji mit koji pacijente često obeshrabruje da redovito idu na preventivne preglede je “jednom kad počnete s lijekovima za štitnjaču, morat ćete ih uzimati cijeli život”. To nije uvijek slučaj. Različiti uzroci problema s štitnjačom zahtijevaju različite terapije. Ponekad se problemi mogu riješiti ili se mogu postići poboljšanja promjenama u načinu života.

Ultrazvuk štitnjače je ključan za preciznu dijagnostiku i praćenje stanja ove žlijezde, a redoviti pregledi rano otkrivaju potencijalne probleme. Na ultrazvuk štitanjče je moguće naručiti se u Croatia Poliklinikama diljem Hrvatske.

PROMO ČLANAK

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo