Zdravlje

Zdravlje

Pet razloga zašto je bolje piti čaj umjesto kave

Rasprava kava protiv čaja traje godinama. Kava vam daje jutarnju energiju, dok je čaj blaži za želudac. Procijenite sami što vam treba i što je bolje za vas

Mnogo je onih koji ne mogu zamisliti početak dana bez kave, no što ako svoju dozu kofeina možete priskrbiti na zdraviji način. Iako vam kava možda daje nalet energije, čaj je puno nježniji za vaš želudac.

Ovo “natjecanje” traje godinama i svaki napitak ima svoje prednosti. Dok je kava odlična za mnoge stvari, uključujući smanjenje rizika od raka i dijabetesa, čaj, s druge strane, dobro djeluje u kontroli krvnog tlaka, razine stresa, kao i mentalnog zdravlja.

Ovih pet čajeva pomoći će u očuvanju vašeg zdravlja

No, ovaj put pozabavit ćemo se dobrobitima čaja. Nutricionista Avni Kaula smatra da je zdravije ujutro popiti čaj nego kavu, a za Health Shots je navela i pet razloga zašto.

1. Manje kofeina

Kofein vam daje energiju, ali može biti štetan ako se ne uzima umjereno. Sadržaj kofeina u čaju manji je od onog u kavi, pa ispijanje čaja bolje služi vašem tijelu.

Shutterstock

Iako kofein može dati početni poticaj za energiju, previše može dovesti do nervoze, tjeskobe i poremećaja spavanja. Čaj nudi blaži unos kofeina, smanjujući rizik od ovih nuspojava, kaže Kaul.

2. Nježnije razbuđivanje

Je li ujutro bolja kava ili čaj? Čaj i ovdje pobjeđuje u raspravi! Svi se osjećamo pomalo lijeni kad se ujutro probudimo. Kava pruža trenutni nalet energije, što možda i nije dobro s obzirom na to da se ujutro osjećate pospano.

Čaj sadrži aminokiselinu poznatu kao L-teanin, koja ima umirujući učinak i može uravnotežiti stimulirajuće učinke kofeina. To može dovesti do postupnijeg i nježnijeg iskustva buđenja u usporedbi s ponekad naglim trzanjem od kave, kaže Kaul.

Nema prirodnog kolagena do kolagena iz juhe od kostiju

3. Hidracija

Dehidracija je kronični problem s kavom ako se pretjeruje. Kava je diuretik, što znači da može dovesti do povećane proizvodnje urina i moguće dehidracije. Čaj, s druge strane, pridonosi hidraciji organizma jer je prvenstveno voda. Održavanje hidracije ujutro ključno je za opću dobrobit.

4. Bolji antioksidans

Čaj, posebice zeleni, bogat je antioksidansima što ga čini jednim od najzdravijih napitaka koji podržava imunološki sustav i štiti stanice od oštećenja.

Shutterstock

Iako kava također ima antioksidanse, vrste i količine mogu se razlikovati, kaže Kaul.

5. Želučana osjetljivost

Kada je riječ o kiselosti i raspravi kave protiv čaja, kava može biti kiselija od čaja, što kod nekih osoba može uzrokovati nelagodu u želucu. Čaj ima tendenciju da bude nježniji za želudac, što ga čini boljom opcijom za one koji su osjetljivi na kiselinu ili imaju probavne probleme.

Naposljetku, izbor između kave ili čaja ujutro ovisi o individualnim preferencijama, toleranciji na kofein i zdravstvenim razlozima. Umjerenost je važna kao i osluškivanje reakcije vašeg tijela na svaki napitak može vam pomoći da pronađete ono što najbolje odgovara vašoj jutarnjoj rutini.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo