Prepoznajte simptome demencije - javljaju se ovim redom - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Prepoznajte simptome demencije – javljaju se ovim redom

Foto: Shutterstock

Što se prije otkrije demencija to su šanse za liječenjem bolje. Tako je kod većine bolesti pa je vrlo važo prepoznati i ne ignorirati rane simptome. 

Demencija je skupni naziv za progresivni neurodegenerativni sindrom koji utječe na pamćenje, razmišljanje, ponašanje i emocije. U Hrvatskoj je oko 90.000 oboljelih, dok se procjenjuje da u svijetu od demencije pati oko 55 milijuna ljudi.

Najčešći tipovi demencije su Alzheimerova bolest i vaskularna demencija. U 75% slučajeva demencije ostaju neprepoznate i nedijagnosticirane. Ovo su najčešći simptomi demencije koje treba zapamtiti i pratiti, ističu liječnici. 

Biljke koje utječu na snižavanje šećera u krvi

1. Gubitak pamćenja 

Rani simptomi demencije su vrlo blagi i nejasni. Postoje velike razlike između ranih simptoma i često prođu ispod radara. Ljudi najčešće primjete probleme s pamćenjem, osobito nedavnih događaja.

Svi ponekad nešto zaboravimo, a često se to pripisuje godinama, bez sumnje na demenciju. No ako je riječ o velikim promjenama u pamćenju i razmišljanju treba se javiti liječniku.

2. Zbunjenost 

Osjećaj zbunjenosti je čest problem kod starijih od 65 godina. Propadanje normalnih kognitivnih aktivnosti može biti akutna ili kronična te progresivna. Kod starijih osoba, može biti i simptom delirija ili demencije, iako se može i povezati sa psihozama i poremećajima, poput velike depresije.

Shutterstock

3. Problemi sa spavanjem 

Poremećen san je usko povezan s demencijom, a neki će ove simptome doživjeti i puno godina prije dijagnoze.

Demencija Lewyevih tjelešaca je kronično kognitivno propadanje i radi se o 3. najučestalijoj demenciji. Obično nastaje u starijih od 60 godina, ili do Parkinsonove bolesti.

4. Halucinacije 

Demencija može uzrokovati da osoba vidi stvari koje nisu tamo. To postaje problem kada počne vjerovati da su halucinacije stvarne te se problem mora riješiti.

Jedna jednostavna i važna navika može smanjiti rizik od razvoja demencije, upozoravaju stručnjaci

5. Smisao za humor

Gubitak mogućnosti da se razumije šala može biti jedan od ranih simptoma demencije. Ako vam se promijenio smisao za humor u velikoj mjeri, možda je vrijeme da posjetite liječnika.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo