Zdravlje

Zdravlje

Prestanak pušenja pomaže vašem mentalnom zdravlju

Odbacivanje cigareta povezuje se sa značajnim poboljšanjima pri tjeskobi i depresiji među ljudima koji imaju i koji nemaju psihičke poremećaje

Prestati pušiti mnogim je pušačima borba koju su izgubili više puta. Bilo je da je riječ o ovisnosti o nikotinu ili “samo” o navici da se mora nešto držati u rukama, prestanak je uvijek izazovan.

Uvriježeno je mišljenje da cigarete smiruju i smanjuju stres, pa čak neki medicinski stručnjaci odgovaraju ljude s poremećajima mentalnog zdravlja od prestanka pušenja, rekli su istraživači sa sveučilišta Oxford i Bath, čiji je rad krajem svibnja objavljen u časopisu JAMA Network.

Manje tjeskobe i depresije

U svom istraživanju došli su do zaključka da prestanak pušenja može poboljšati mentalno zdravlje, što bi trebalo potaknuti one koji se žele riješiti te navike. Naime, pušači često brinu o negativnim utjecajima nakon prestanka kao što su nervoza, debljanje i slično.

Pušenje je uzrok u 9 od 10 slučajeva raka pluća – riješite se loše navike!

Prestanak pušenja povezuje se sa značajnim poboljšanjima pri tjeskobi i depresiji među ljudima koji imaju i koji nemaju psihičke poremećaje, zaključak je istraživača koji su proveli studiju na više od 4200 ljudi u 16 zemalja.

Sudionici istraživanja bili su pušači sa psihičkim poremećajima i bez njih. Istraživanje je proučavalo učinak apstinencije između devet i 24 tjedna među ljudima koji su “motivirani prestati”, no koji su pušili 10 ili više cigareta dnevno tijekom protekle godine.

Prestanak pušenja povezuje se sa smanjenim rizikom od smrtnosti i poboljšanom kvalitetom života u bilo kojoj dobi, pri čemu naša analiza doprinosi dokazima da također poboljšava mentalno zdravlje, rekli su istraživači.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo