10 simptoma zbog kojih se trebate odmah javiti liječniku - ne odgađajte - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

10 simptoma zbog kojih se trebate odmah javiti liječniku – ne odgađajte

Nitko ne želi biti osoba koja ima liječnika na brzom biranju, ali ponekad je važno što prije potražiti pomoć.

I liječnik će vam sigurno savjetovati da je bolje reagirati na vrijeme nego kasnije žaliti, a posebno se to odnosi na simptome koje donosimo u nastavku, a iako se nekad mogu činiti beznačajnima, mogu ustvari biti jako opasni.

1. IMATE VISOKU TEMEPRATURE

Stalno visoka temepratura može biti posljedica puno čimbenika, navodi dr. Ayesha Cheema, iz Baltimora te dodaje kako je važno posjetiti liječnika kako bi se isključili opasni ishodi, kao ozbiljna bakterijska infekcija iili upala pluća.

2. NAGLA BOL KOJA SE JAVLJA U OKU

Ovakva bol može biti simptom konjuktivitisa, koji je zarazan i zahtjeva liječenje, ali može se raditi o ozbiljnijoj komplikacija od infekcije.

Kardiolozi izbjegavaju ovih 6 navika jer loše utječu na zdravlje srca, a vi?

3. MUTAN VID

“Gubitak vida kod osoba koje imaju neka zdrastvena stanja, poput dijabetesa, hipertenzije ili visokog kolesterola su rezultat pogoršanja stanja.“ dodaje prof. JP Maszczak . No ako ste inaće zdravi, možda je samo znak propadanja vida ili razvoja neke ozbiljnije bolesti poput dijabetesa im,u multiple skleroze.

4. JAKA BOL U RAMENIMA

Ovo može biti simptom infarkta i treba ga shvatiti ozbiljno, posebno ako je bol jaka i ako se širi.

5. BOL U GRLU KOJA SE ŠIRI U PLUĆA

Naravno da ste odmah pretpostavili da se radi o upali grla, ali ako je bol krenula iz područja oko prsa i nastavila prema grlu, može biti simptom problema sa srcem.

6. DISANJE SE UBRZAVA BEZ JASNOG RAZLOGA

Ovo je veliko upozorenje, a iako se može raditi o simptomu astme, može biti i uzrokovano ugruškom u plućima ili problemima sa srcem.

Cijelo vrijeme konac za zube koristite pogrešno! Stomatolog objašnjava u čemu griješite

7. ZNOJITE SE BEZ RAZLOGA

Može to biti i znak temperature, ali ako ona nije povišena, onda je vrijeme da se javite liječniku jer može to biti simptom infarkta, plućne embolije ili aritmije.

8. UKOČEN VAM JE VRAT I MUČI VAS GLAVOBOLJA

Ukočen vrat bez glavobolje obično otkriva grč u mišiću, ali ako se uz ovaj simptom javila i glavobolja uz osjetljivost na svjetlo, može se raditi o infekciji u mozgu.

9. OPEKLI STE SE, ALI NE ZNATE KOLIKO OZBILJNO

“Vrlo je teško odmah procijeniti ozbiljnost opekline, može izgledati skroz benigno, a ustvari biti vrlo ozbiljna opekotina”, dodaje dr. Kino. Na vama je da odmah nazovete liječnika koji će procijeniti ozbiljnost ozljede.

10. PRITISAK U PRSIMA

Ovo može biti simptom infarkta, plućne embolije, aritmije ili upale pluća te aritmije. Čak i ako vam je krvni tlak uredan, trebali biste reagirati na ovaj simptom.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo