Zdravlje

Zdravlje

10 znakova koji pokazuju da vam (hitno) treba pregled gastroenterologa

Gastroenterolog liječi sve, od jednjaka do rektuma, a javiti mu se možete iako nemate neke od simptoma nego se želite pregledati.

Gastroenterolozi su liječnici kojima se možete obratiti za simptome koji se tiču brojnih dijelova tijela, a to uključuje sve, od jednjaka do rektuma, navodi carlisledigestive.com.

No, ovo su simptomi zbog kojih bi svakako trebali posjetiti liječnika. 

1. Zatvor

Ako tjedno imate stolicu manje od tri puta, znači da imate problem sa zatvorom, a on spada pod ozbiljan probavni problem. Zatvor se najčešće javlja kod starijih osoba te osoba koje ne piju dovoljno tekućine ili u čijoj prehrani manjka vlakna.

2. Proljev

Grčevi te tekuća stolica simptomi su proljeva koji se pojavljuju jako često, no učestali proljev mogao bi biti simptom sindroma iritabilnog crijeva

Žgaravica – prevencija, simptomi i liječenje

3. Žgaravica

Učestala žgaravica može biti simptom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) koja je svakako dobar razlog za posjet liječniku. 

4. Žučni kamenci

Žučni kamenci te nakupljanje želučane kiseline rezultirat će bolovima u predjelu trbuha koji mogu potrajati satima ili se pak mogu pojaviti iznenada. Konstantna bol dobar je razlog za posjet gastroenterologu.

5. Kolonoskopija

Liječnika možete posjetiti iako vas ne muče određeni bolovi i ne pokazujete određene simptome. Recimo, gastroenterologa bi bilo dobro posjetiti kako bi odradili kolonoskopiju, a za osobe koje imaju preko 50 godina preporuča se kolonoskopija svakih 5 do 10 godina.

6. Preventivni pregledi za rak

Starije odrasle osobe trebale bi steći naviku redovnih preventivnih pregleda za rak koji može nastati u probavnom traktu kakav je rak debelog crijeva.

7. Čir želuca

Čir želuca odnosno duodenuma se manifestira pojavom učestalih simptoma koji podrazumijevaju bol koja se javlja između žličice i pupka na sredini trbuha, nekada boli uslijed gladi, karaktera pečenja koja može popustiti na primjenu antacida, nekada s tendencijom širenja u leđa. Ako imate ove simptome odmah posjetite liječnika. 

8. Nadutost

Ukoliko ste naduti nakon što pojedete nešto, moguće je da vam nešto od namirnica ne odgovara, a ako posjetite liječnika, on će vam pomoći utvrditi što vam od namirnica smeta. 

Jedite ovih 18 namirnica i zaboravite na nadutost

9. Hemeroidi

Nastaju kada iritirane žile u rektumu nateknu, a sve nuspojave ovog stanja gastroenterolog će riješiti brzo i jednostavno

10. Tragovi krvi u stolici

Krv u stolici ozbiljan je znak da nešto nije u redu, a ako primjetite tragove krvi obratite se gastroenterologu ili pak svom liječniku opće prakse.

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo