Zdravlje

Zdravlje

20 jednostavnih načina kako poboljšati zdravlje u manje od jedne minute

Shutterstock 1206609517

Male stvari često čine veliku razliku.

Stručnjaci se slažu da je potrebno manje od 60 sekundi da popravite zdravlje. Evo što trebate raditi.

1. Čistite zube koncem

Ako vježbate, možete to učiniti u manje od minute. Ako znamo da se između zubi mogu nalaziti i hrana i bakterije, jasno je da mogu nastajati zdravstveni problemi.

2. Isperite 30 sekundi

Točno je toliko vremena potrebno zubima da budu izloženi antibakterijskim svojstvima tekućine za ispiranje kako bi ona djelovala. Možete to raditi bilo kada, ali najbolje je prije spavanja jer se tijekom noći usta suše pa bakterije mogu napraviti najviše štete.

3. Nakon buđenja čaša vode

Čim se probudite popijte čašu vode, a tek onda kavu. Ne samo da ste nakon spavanja dehidrirani, ako popijete vodu prije kave, primijetit ćete kako ste puno budniji i nije vam tako teško započeti s rješavanjem obaveza.

4. Dodajte sjemenke doručku

Ubacite svoje omiljene sjemenke u jogurt ili smoothie, kako biste unijeli dovoljno vlakana i proteina i tako stabilizirali razinu šećera u krvi.

5. Isperite grah iz konzerve

Tekućina koja se nalazi u konzervi s grahom ili graškom je većinom sol i škrob. Ako ispirete samo 10 sekundi riješit ćete se natrija i šećera iz nje. Oni koji jedu često grahorice, dokazano žive dulje i ne bore se s raznim bolestima.

6. Zdravi ugljikohidrati

Ako već morate jesti tjesteninu ili krumpir, dodajte im malo maslinova ulja ili octa, a masnoće i kiseline će ublažiti djelovanje ugljikohidrata. Radi se o boljoj kontroli šećera u krvi, što znači da će i razina energije biti u ravnoteži.

7. Uzmite šalicu čaja

Jeste li se ikada pitali koji se sve sastojci nalaze u zelenom čaju? On je pun polifenola, fitokemikalija sa svojstvima antioksidanta koji ovom čaju daju karakterističan, pomalo gorak okus. Nekoliko velikih istraživanja potvrdilo je da redovito konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od udara i bolesti krvožilnog sustava. Ovaj napitak može smanjiti kolesterol, ali čini se da nema utjecaj na krvni tlak. Stoga je FDA (Američka uprava za hranu i lijekove) odbila izdati odobrenje prema kojem bi na svim kutijama zelenog čaja pisalo da je zdrav za srce.

8. Pripremite obrok unaprijed

Uzmite malo vremena svakog jutra ili navečer kako biste pripremili voće i povrće za dan. Jednostavan je to način da unesete dovoljno vitamina i nutrijenata, umjesto da posežete za procesuiranom hranom. Zdravlje će vam biti zahvalno.

10 zamrznutih namirnica i obroka koje biste trebali izbjegavati – topla preporuka nutricionista

9. Budite aktivni

Sjednite, ispravite leđa i stopala neka budu u ravnini s podom. Ustanite pa sjednite, i to ponovite 10 puta. Ne treba vam više od 1 minute da to učinite, a vi ćete se barem malo razgibati i istegnuti.

10. Jake kosti

Tračanje u trajanju samo jedne minute svaki dan je povezano s boljim zdravljem kostiju, prema posljednjim istraživanjima. Ovo je važno posebno za žene u menopauzi kada dolazi do smanjenja gustoće kostiju, pa će ovom aktivnošću usporiti nastanak problema.

11. Trčite po stepenicama

Za 60 stepenica bi vam trebalo biti dovoljno 20 sekundi i to biste trebali ponavljati tri dana u tjednu. Iako se čini malo, čak će i ova mala promjena poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava.

12. Ne budite sami

Ponekad nema ništa ljepše nego vrijeme koje posvetimo sami sebi, ali ako svo slobodno vrijeme provodite sami, možda je vrijeme za promjene. Istraživanja provedena od strane Europskog kardiološkog društva donose zaključak da je usamljenost jak faktor prerane smrti kod muškaraca i žena. Svaki dan kontaktirajte s onima koje volite, iako minutu. 

13. Prigušite svjetla

Jednom kad zađe sunce i vrijeme je za spavanje, oponašajte tamu tako što ćete prigušiti svjetla. Ovaj jednostavan zadatak potiče proizvodnju melatonina koji umiruje. Kvalitetan san je jednak dobrom zdravlju.

14. Štitite lice

Svakog biste jutra trebali nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom kako biste spriječili razna stanja kože koje mogu uzrokovati sunčeve zrake, a za to vam je potrebno manje od minute.

15. Zaštitite zaboravljene dijelove tijela

Uzmite par dodatnih sekundi kako biste namazali ruke, vrat i uši, a po ljeti i stopala jer rak kože ne bira mjesto gdje će se razviti.

16. Sušite ruke nakon pranja

Svi znamo da ih treba prati 20 sekundi, ali niste tada gotovi. Uzmite još nekoliko sekudni da biste ih dobro posušili jer će se bakterije i virusi lakše razvijati na mokrim površinama, a to nam u ovoj situaciji nikako ne treba.

17. Mindfulness

Mindfulness, na hrvatski jezik pomalo nezgrapno prevedena usredotočena svjesnost se odnosi na obraćanje pažnje upravo na onaj trenutak u kojem jesmo, koji se događa. Uvježbavanje usredotočene svjesnosti znači obraćanje pažnje. Dok uvježbavate obraćanje pažnje na ono što se događa u vašem umu i tijelu u sadašnjem trenutku primijetit ćete da se mnoge misli roje iz trenutka u trenutak. Za to vam je potrebna minuta.

18. Duboko disanje

Niz je medicinskih istraživanja već odavno dokazalo da duboko i mirno (polagano) disanje, ne samo da rezultira optimalnim snabdijevanjem organizma kisikom, nego ima i niz drugih pozitivnih učinaka poput masaže unutrašnjih organa zbog pokreta dijafragme, rebara i trbušnih mišića tijekom disanja, poboljšanog rada srca, djelovanja ja kralješnicu putem pokreta međurebrenih (interkostalnih) mišića itd. mirno i polagano disanje aktivira kompletan mehanizam parasimpatičkog dijela živčanog sustava, dakle čitavog niza fizioloških mehanizama koji donose opuštenost i smirenje, reducirajući tako i neutralizirajući štetne posljedice stresa. Odvojite minutu za ovu vježbu.

Što je bolje? Vježbati kod kuće, na otvorenom ili u teretani – nevjerojatno je kolike su razlike

19. Budite dobri prema sebi 

Kada sami sebe želite posramiti zbog nečega, uzmite trenutak i zapitajte se biste li najboljem prijatelju rekli da se tako ponaša? Ako imate razumijevanja za druge, morate imati i za sebe te si oprostiti i krenuti dalje.

20. Pregledajte grudi

Nikako se ne radi o manje važnoj navici, a svaka bi žena trebala redovito kod kuće provjeravati stanje grudi samopregledom. Uz redovite posjete liječniku, i sami možete odvojiti jednu minutu kako bi zaštitili zdravlje.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo