5 pitanja i odgovora o pneumokoku - pedijatrica objasnila što svaki roditelj mora znati - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

5 pitanja i odgovora o pneumokoku – pedijatrica objasnila što svaki roditelj mora znati

Pneumokok je bakterija koja je često prisutna u dječjim kolektivima, a može izazvati upale uha, upale pluća ali i ozbiljne bolesti kao što su meningitis i meningoencefalitis.

Širi se kapljičnim putem. Nakon uvođenja cjepiva protiv pneumokoka u obavezni kalendar cijepljenja, broj slučajeva oboljele djece od pneumokokne bolesti, se evidentno smanjio, a osobito se više ne susrećemo s teškim oblicima. Pneumokok je bakterija koja ima oko 90 različitih sojeva- serotipova koju su uzročnici pneumokoknih bolesti, objašnjava prim. mr. sc. Giovana Armano, dr. med, spec. pedijatrije. No, krenula je sezona vrtića, djeca donose bolesti doma, a kombinacija bakterija i virusa može biti kobna,.. Zato donosimo mali vodič kroz sve što morate znati o pneumokoku.

Uporaba antibiotika neopravdano visoka kod bolesnika oboljelih od COVID-19 – evo i zašto

1. Što je pneumokok?

Pneumokok je najčešći uzročnik upale pluća, točnije pneumonije po kojoj je bakterija dobila. Jako je rasprostranjena, osobito kod djece vrtićke dobi gdje se može izolirati i iz brisova zdrave djece. Opasna je i za starije osobe iznad 65 godina koje su u čestom kontaktu s malom djecom, najčešće su to bake i djedovi. Zbog toga je cijepljenje baš u tim dobnim skupinama (dojenčad i stariji od 65. godina) najopravdanije.

2. KOLIKA JE UČESTALOST PNEUMOKOKNIH BOLESTI?

Do pojave cjepiva, pneumokok je bio gotovo uobičajeni „stanovnik“ fiziološke flore ili miješane flore gornjeg respiratornog trakta. Danas, po uvođenju cjepiva, vrlo se rijetko rutinski uzimaju brisovi gornjeg respiratornog trakta. S obzirom da je dijete od godinu dana zaštićeno od teških oblika pneumokoka (2 doze u dobi od 2 i 4 mjeseca te revakcinacija s 12 mjeseci) simptomi respiratornih infekcija su blaži, najčešće antibiotska terapija neće biti potrebna.

3. Koje sve vrste pneumokoknih bolesti postoje?

Virusi i bakterije su svuda oko nas. S mnogima smo u svakodnevnom kontaktu, a samo neki mogu izazvati bolest. Postoje mnogi oblici bakterija i virusa. Oni se manifestiraju na različite načine sličnim ili različitim kliničkim slikama.

UPALA UHA (OTITIS)

Upale uha nastaju zbog prisutnosti bakterije u gornjem respiratornom traktu, prvenstveno na sluznici nazofaringsa. Naime, srednje uho je u direktnoj vezi sa sluznicom nosa te svi procesi koji se odvijaju u nosu imaju svoje posljedice, osobito kod male djece. To su česte upale uha.

SINUSITIS

Sinusitis je upala sinusa. Ubrajamo ga u upale gornjih respiratornih putova. Kod male djece se rjeđe dijagnosticira. Popraćena je bolnosti u predjelu sinusa, temperaturom i gnojnom sekrecijom iz nosa. Ako se radi o pneumokoknom sinusitisu, liječenje je antibiotsko, a higijena nosa kao što su čišćenje nosa, kapi za nos i inhalacije mogu uveliko smanjiti simptome i trajanje bolesti.

BRONHITIS

Bronhitis je upala bronha. Često je prisutna kod male djece, kada može biti popraćena otežanim disanjem. Naime, upala bronha s pojačanom sekrecijom sluzi je veliki problem za dojenčad i malu djecu koja su zbog svoje dobi sklona bronhoopstrukciji zbog hiperreaktivnosti bronhalnog stabla. Tada se, uz sistemske simptome i kašalj, razvijaju i otežano disanje, vizing (sipnja) koji još dodatno narušavaju opće stanje djeteta.

UPALA PLUĆA (PNEUMONIA)

Upala pluća je infekcija donjeg respiratornog trakta, koja se manifestira povišenom temperaturom, kašljem i općim lošim stanjem djeteta. Pregledom, pedijatar može dijagnosticirati upalu pluća, slušanjem auskultacijom djeteta, ali najpouzdanija metoda je još uvijek rendgenska snimka pluća, kao i povišeni bakterijski parametri u krvnoj slici. Antibiotici su nužni u liječenju bakterijske (pneumokokne) upale pluća.

MENINGITIS I MENINGOENCEFALITIS

Meningitis je upala moždanih ovojnica, a meningoencefalitis je upala moždanih ovojnica i moždanog tkiva. Takve su dijagnoze, najteže i najozbiljnije komplikacije pneumokokne bolesti.

4. Kako prevenirati?

Kada se govori o prevenciji zaraznih bolesti održavanje redovite higijene je iznimno važno. Pod tim mislimo na redovito pranje ruku, održavanje higijene nosa, skidanje odjeće i obuće koju smo nosili izvan kuće te presvlačenje u kućnu odjeću, čišćenje i dezinfekcija doma. Također, kako bi se prenošenje zaraze što efikasnije spriječilo potrebno je održavati fizičku distancu i izbjegavati bliske fizičke kontakte. No, kada je riječ o zaraznim bolestima koje se u najvećoj mjeri prenose među vrtićkom djecom, tada je vrlo teško ostvariti uvjete za 100 postotnu higijenu i izbjegavanje fizičkog kontakta. Dostupna prevencija pneumokoknih bolesti u Republici Hrvatskoj su i cjepiva koja štite od različitih sojeva pneumokoka.

5. Kakva je situacija danas u pedijatrijskim ordinacijama?

U pedijatrijskim ordinacijama se zamjećuje da su rjeđe ozbiljne kliničke slike, rjeđe su bakterijske komplikacije, a primjena antibiotika se smanjila. Također su i kliničke slike, zbog kojih su djeca bila hospitalizirana rjeđe. Dakako, da se ta situacija poklopila i s pandemijom koronavirusa u kojoj su se epidemiološke i higijenske mjere u kolektivima značajno pojačale. Broj djece u vrtićkim grupama nije prevelik, dio djece čuvaju bake i djedovi, neki roditelji rade od doma pa mogu djecu čuvati kod kuće pa su se shodno tome i načini širenja infekcije sveli na minimum.

Što svaki roditelj mora znati o pneumokoku?

Prim. mr. sc. Giovana Armano, dr. med, spec. pedijatrije:

  • U Republici Hrvatskoj, najčešći soj Pneumokoka je 19 A. U svakoj zemlji je situacija drugačija, te prevladavaju različiti sojevi. Uvođenjem cjepiva koje sadržava određene sojeve, uobičajeni sojevi u populaciji se mogu promijeniti, javljaju se novi koji postaju patogeni. Najčešće bolesti dječje dobi koje izaziva Pneumokok su Otitis media i Pneumonia, Sinutis i Bronchitis. Otitis media, je dosta često prisutna bolest dječje dobi. Manifestira se bolnošću jednog ili oba uha i visokom temperaturom. Često upali uha prethodi i curenje ili začepljen nos kroz koji i kreće upala uha. U brisu nosopharingsa se može naći bakterija Pneumokok te se mora liječiti antibiotikom.
  • Upala pluća, pneumonija, može biti uzrokovana bakterijom Pneumokok. Manifestira se kašljem i visokom temperaturom. Da bismo izolirali bakteriju potrebno je učiniti bris nasopharingsa. Također je nužno dati antibiotik i pratiti dijete. Uvođenjem cjepiva, situacija se promijenila te teške upale pluća i upale uha više nisu tako česte.
  • U Republici Hrvatskoj registrirana su tri cjepiva, od kojih 2 za malu djecu a to su deseterovalentno cjepivo- koje štiti od 10 sojeva Pneumokoka i trinaestovalentno cjepivo koje štiti od 13 sojeva Pneumokoka. U kalendaru obaveznog cijepljenja je danas deseterovalnetno cjepivo.

Jeste li samo prehlađeni ili imate upalu sinusa? Evo kako najlakše prepoznati što je u pitanju

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo