5 upozoravajućih simptoma moždanog udara kod mladih žena! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

5 upozoravajućih simptoma moždanog udara kod mladih žena!

shutterstock

Iako se većina moždanih udara dogodi osobama koje imaju 65 i više godina, otprilike njih 10 posto se dogodi osobama mlađim od 45 godina. Na žalost, žene su ugroženija skupina.

Prema procjenama Američke udruge za srce, 100.000 žena mlađih od 65 godina će svake godine doživjeti moždani udar. To znači kako vi, ili bliska osoba, može biti pogođena ovim stanjem.

Možda je zato najvažnije znati prepoznati signale koji mogu otkriti da se radi o moždanom udaru.

1. Osjećate slabost ili utrnulost jednog dijela tijela

Ako odjednom izgubite osjećaj na jednoj strani tijela, smatrajte to signalom za uzbunu, a osobito ako se radi o ruci ili nozi. Jedna strana lica se može “objesiti”.

2. Imate problema s govorom

Simptomi se pojavljuju u nekoliko oblika: od poremećaji govora do otežanog i nerazumljivog izgovaranje riječi. Može doći do potpune nemogućnosti izgovaranja riječi ili nemogućnosti razumijevanje govora drugih osoba, prenosi prevention.com

3. Patite od teških glavobolja

Ovo je češća pojava ako se radi o hemoragijskom udaru – uzrokovan puknućem krvne žile i prodiranjem krvi u okolno tkivo. Ovo je rjeđi oblik moždanog udara, ali mu se pripisuje veća smrtnost.

4. Naglo zamagljenje očiju ili gubitak vida

Baš kao i gubitak osjeta u udovima, i problemi s vidom se obično manifestiraju na jednoj strani. No, ne radi se o potpunom gubitku vida nego parcijalnom, na primjer niti jednim okom ne možete vidjeti predmete na lijevoj strani.

5. “Napad” svih simptoma u isto vrijeme

Ovo je glavno obilježje moždanog udara – doživjeti odjednom sve simptome je krajnje upozorenje da se odmah javite liječniku.

Hrana za mozak: Što jesti za britak um i više energije?

Što stres čini našem tijelu?

Foto: shutterstock

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo