Zdravlje

Zdravlje

7 zdravih navika koje štite od moždanog udara

Aktivan život, kontrola kolesterola, zdrava prehrana, kontrola krvnog tlaka, održavanje zdrave tjelesne težine, kontrola šećera u krvi i nepušenje smanjuju rizik od moždanog udara!

Određene promjene životnih navika mogu uvelike smanjiti rizik od moždanog udara, pokazali su rezultati novog američkog istraživanja.

Na uzorku od 23,000 ispitanika u dobi od 45 godina i starije, tim stručnjaka izračunao je procjenu rizika od moždanog udara. Pritom su se vodili preporukama Američkog udruženja za zdravlje srca, koje navodi sedam faktora koji su važni za zdravlje, a to su: aktivan život, kontrola kolesterola, zdrava prehrana, kontrola krvnog tlaka, održavanje zdrave tjelesne težine, kontrola šećera u krvi i nepušenje.

Tijekom pet godina, koliko je studija trajala, kod ispitanika su zabilježena 432 slučaja moždanog udara. Svih sedam faktora pritom su igrali važnu ulogu u predviđanju rizika od moždanog udara, no najvažniji je bio krvni tlak, odnosno razina krvnog tlaka.

“U usporedbi s osobama s lošijim rezultatima mjerenja krvnog tlaka, osobe s idealnim tlakom imale su 60 posto manji rizik od moždanog udara u budućnosti”, rekla je jedna od autorica studije, doktorica  Mary Cushman, profesorica medicine na sveučilištu Vermont u Burlingtonu.

Cushman i tim njezinih kolega također su zaključili kako su osobe koje ne puše ili su prestale s ovom navikom više od godinu dana prije početka studije imale 40 posto manji rizik od udara.

Za potrebe studije, stručnjaci su ocjene ispitanika o sedam kategorija zdravog života podijelili na tri dijela: nedovoljna ocjena (nula do četiri boda), prosječna (pet do devet bodova) i optimalna (10 do 14 godina). Svako povećanje ocjene za jedan bod bilo je povezano s osam posto nižim rizikom od moždanog udara. Osobe s najboljim, optimalnim, rezultatim imali su 48 posto manji rizik od osoba s lošim rezultatima, dok je kod  osoba s prosječnim rezultatima zabilježen 27 posto manji rizik od moždanog udara.

“Istraživanjem se još jednom ističe esencijalna važnost zdravih životnih navika, odnosno usvajanja takvih navika”, rekla je zaključno Cushman.

Studija je objavljena u lipanjskom izdanju časopisa Stroke.

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo