Zdravlje

Zdravlje

8 manje poznatih okidača glavobolje koje lako možete izbjeći

Shutterstock

Tko god često mora otići s posla ili otkazati planove s prijateljima u zadnji tren radi glavobolje, zna kako iscrpljujuće i neugodne mogu biti, čak i ako se ne radi o migrenama.

Naravno, uvijek možete uzeti tabletu protiv boli i ona bi trebala pomoći, ali što se više istraživanja o ovoj pojavi provodi to je nekako jasnije da je važno spriječiti da se ona uopće javi. Naravno, ako ste u mogućnosti. Ispostavlja se također da je puno uobičajenih dnevnih navika koje ju mogu izazvati, posebno ako joj je osoba sklona.

Evo koje su to „zamke“ koje mogu vaš dobar dan u par trenutaka pretvoriti u pravi pakao.

1. Preskačete obroke ili postite

Glavobolje su uobičajena reakcija na jaku glad, pa nikako i nikada ne preskačite obroke, a posebno doručak.

2. Nemate rutinu odlaska u krevet

Bilo da previše ili premalo spavate, ili u krevet odlazite uvijek u drugo vrijeme, u pitanju je navika koja vas može učiniti osjetljivijima na pojavu glavobolje.

3. Koristite jake parfeme

Ne možete učiniti puno po pitanju ukusa kolege iz ureda koji voli staviti puno parfema, ali možete paziti koliko ga vi koristite. Parfemi, mirisni sapuni, svijeće ili sredstva za čišćenje kuće mogu biti okidači za glavobolju.

4. Previše fizičkog opterećenja

Naporan rad u teretani, posebno ako niste u formi ili su visoke temperature, mogu biti pozivnica za glavobolju. Naravno da to ne znači da smijete preskakati aktivnosti jer će redovita tjelovježba sigurno utjecati na pojavu glavobolja.

Evo jedan dobar razlog zašto bi jogurt trebali jesti baš svaki dan!

5. Ne štitite oči

Jako sunce, noćna svjetla na automobilu i fluorescentne lampe mogu lako uzrokovati bol u očima. Ako nosite sunčane naočale po danu, pazite da ne gledate u ekran 8 sati i koristite odgovarajuće žarulje možete lako spriječiti pojavu glavobolje.

6. Stres vas jako pogađa

Među osobama koje pate od migrena, oko 70 posto njih se izjasnilo da je upravo stres okidač za njihove probleme.

7. Ne pijete vodu

Otprilike trećina onih koji pate od migrena ne piju dovoljno tekućine, a dehidracija je sigurno okidač i njih i običnih glavobolja.

Glava, trbuh, visina: Ovo su dijelovi tijela koji otkrivaju koliko ste pametni – ili niste…

8. Ne pazite što jedete

Koja će namirnica biti okidač, razlikuje se od osobe do osobe, ali najčešće su to alkohol, kava i određene vrste sira, masno meso, čokolada i umjetna sladila. Najbolji je savjet da vodite dnevnik prehrane kako biste mogli povezati koje to namirnice na vas loše djeluju.

Ako prihvatite ove savjete možete spriječiti pojavu glavobolja ili ih barem ublažiti. Ako glavobolje postaju ozbiljnije i često se javljaju, možda je vrijeme da posjetite liječnika.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo