Zdravlje

Zdravlje

Alergije na sunce – uzroci i prevencija

Alergije na sunce javljaju se već u proljeće, a pogađaju više žena nego muškaraca.

Ako ste u skupini onih alergičnih na sunce, onda vam sigurno nije lako, a prvi simptomi pojavljuju se već kod nošenja odjeće s kratkim rukavima. Liječnici upozoravaju kako se alergija na sunce manifestira kroz različite vrste osipa na koži; od sitnih prištića, preko mrlja do mjehura.

Uzrok alergije

Reakcije kože na prvo proljetno sunce čest je oblik primarne fotoosjetljivosti koji se uglavnom javlja kod mlađih žena u proljeće i ljeto. U nastanku, uz genetske čimbenike, bitnu ulogu igra supresija kožne imunoregulacije koja se javlja nakon izlaganja UV zrakama. Smatra se da nakon izlaganja suncu u koži nastaje prirodni fotoprodukt koji se ponaša kao alergen i dovodi do poremećaja u oksidans-antioksidans statusu keratinocita.

Crvenilo provociraju UVA (u 75-90%), rjeđe UVB zrakama. To znači da može nastati i kroz prozorsko staklo, odnosno da uobičajena sredstva za zaštitu od sunca neće zaustaviti njihov nastanak – objašnjava dr. med. Ivana Manola, spec. dermatologije i venerologije iz Poliklinike Manola.

Prevencija alergije

Ako se pitate kako prevenirati alergijske reakcije na sunce, najsigurniji način je izbjegavanje sunčevih zraka, dok su one najjače te izbjegavanje naglih izlaganja suncu u proljeće i ljeto (postupno izlaganje suncu omogućava bolju prilagodbu na UV zrake).

Potrebno je adekvatno i na vrijeme pripremiti kožu. Priprema obuhvaća: 2-4 tjedna prije planiranog izlaganja suncu započeti s unosom dovoljne količine beta-karotena u jednoj dozi dnevno, a nekoliko dana prije izlaganja suncu započeti s uzimanjem oralnih preparata za zaštitu od sunca u obliku kapsula. To su preparati koji sadrže ekstrakt srednjoameričke biljke Polypodium leucotomos. Za vrijeme izlaganja suncu preporučuje se mazanje svih otkrivenih dijelova tijela dokazano hipoalergenim preparatima za zaštitu od sunca koji također sadrže ekstrakt biljke Polypodium leucotomos, uz obvezno nošenje fotozaštitne odjeće – upozorava dermatologinja i napominje kako bi se smanjila upotreba kapsula s beta-karotenom, bitno je znati koja je hrana bogata beta-karotenom, a to su „obojeno“ voće i povrće.

Značajan izvor iz povrća su mrkva, špinat i kelj, a iz voća marelice.
Pametno je i posavjetovati se s liječnikom oko nuspojava određenih lijekova nakon izlaganja suncu. Reakciju na sunce mogu uzrokovati i parfemi, određeni šamponi te boje za kosu. Svakako treba izbjegavati primjenu kemijskih pilinga, mikrodermoabrazije i sličnih tretmana prije izlaganja UV zrakama. Sve navedeno može učiniti kožu osjetljivijom na sunce i izazvati alergijsku reakciju u obliku laganog crvenila i svrbeži, pa do pojave različitih osipa.

Peludne alergije ili alergijski rinitis – kako si pomoći?

Foto: Shutterstock

M.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo