Bol u djetinjstvu, posljedice u odrasloj dobi!

novorodence-bijelo-slatko

Bol koju novorođenčad iskusi u djetinjstvu, mijenja način na koji mozak reagira na bolove u starijoj životnoj dobi.

Istraživanja su pokazala kako dojenčad koja je neko vrijeme provela  na jedinici neonatalne inenzivne skrbi, ima promijenjenu percepciju boli u adolescenciji i kasnijem životu. Ovi rezultati studija imaju dalekovidne implikacije, i ističu važnost analgetika i postoperativnih lijekova za novorođenu djecu.

NovorođenčeOva tematika za sobom također povlači pitanje obrezivanja djece, koje se inače izvodi bez anestezije.

Studija, objavljena u časopisu  Frontiers in Behavioural Neuroscience, objašnjava kako su mehanizmi boli izmijenjeni nakon dječje ozljede u području srednjeg dijela mozga, koji utječe na percepciju boli.

Stručnjaci sa sveučilišta Georgia State analizirali su zašto kratki doživljaj boli u trenutku rođenja smanjuje osjetljivost na bol u odrasloj dobi.

Endogeni opioidni peptidi funkcioniraju tako da koče bol. Oni su također odgovorni za otpuštanje "pozitivnih" substanci nakon intenzivnog vježbanja, ili kada se zaljubimo. Istraživači su proučavali u kojoj mjeri laboratorijski štakori ozlijeđeni po porodu, imaju visoke razine endogenih opioida u odrasloj dobi. Rezultati studije pokazali su da su te razine dvostruko veće od uobičajenih.

Zanimljivo, dok je prag boli viši, učinkovitost lijekova protiv boli je smanjena. Broj invazivnih procedura koje dojenče doživi na jedinici neonatalne intenzivne skrbi negativno je povezana s kasnijim utjecajem morfija na odraslu osobu. Što su bolnije procedure koje dojenče iskusi, to je slabiji učinak morfija na ublažavanje boli u odrasloj dobi.

Novorođenče - bolnicaStudija je važna za liječenje dojenčadi u jedinici neonatalne intenzivne skrbi. Prosječno, prerano rođena djeca na intenzivnoj skrbi prođu između 14 i 21 invazivne procedure dnevno, uključujući intravenozne linije i intubaciju.  Ove su procedure vrlo bolne, a rutinski se provode bez prethodnih anestetika i anagetika.

"Važno je da se bol liječi. Ranije smo pretpostavljali da je novorođenče neosjetljivo na bol, no očito je kako se radi o pogrešnom razmišljanju. Čak i u najranijem životnom razdoblju, središnji živčani sustav sposoban je odgovoriti na bol. Naše studije pokazuju da iskustvo boli u dojenačkom razdoblju mijenja način na koji mozak reagira na bol kasnije u životu", zaključuju stručnjaci.


D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!