Zdravlje

Zdravlje

Bucmaste bebe postat će pretili mališani!

Kada je riječ o gojaznosti, čak niti bebe nisu pošteđene.

Američki su stručnjaci proveli prvo istraživanje na tako velikom reprezentativnom uzorku male djece, a koncentrirali su se na debljinu, gorući javnozdravstveni problem današnjice. Ustanovili su kako debljina malih beba može biti znak koji upozorava na to da će one postati pretile rano u djetinjstvu, do druge godine života.

“Ne tvrdimo kako su preteške bebe osuđene postati pretile odrasle osobe, no ustanovili smo neke dokaze kako prekomjerna težina beba starih devet mjeseci predviđa prekomjernu težinu ili pretilost kasnije u djetinjstvu”, objasnio je dr. Brian Moss sa Sveučilišta Wayne State.

Njegov je tim pratio težinu oko 7500 mališana starih od devet mjeseci do dvije godine. Zaključili su kako je 32 posto djece bilo izložen riziku pretilosti ili je već bilo pretilo u devetom mjesecu života, dok je 34 posto bilo izloženo riziku pretilosti u drugoj godini. Mališani koji su proglašeni pretilima s devet mjesec imali su najveće izglede biti pretili s dvije godine.

Ukupno je 44 posto gojaznih beba ostalo pretilo i u drugoj godini.

Istraživanje je objavljeno u časopisu American Journal of Health Promotion.

Dok se slažu kako je prekomjerna težina mališana loša stvar, nitko od stručnjaka ne savjetuje dijete djeci. “Bebama koje se hrane dojenjem ili na bočicu nikada ne bi smjele biti uskraćene dojka ili bočica. No, jednom kada se uvede kruta hrana, roditelji bi trebali donijeti zdrave odluke za svoju djecu”, smatra dr. Joyce Lee sa Sveučilišta Michigan.

Ona kritizira zapadni režim prehrane, u svjetlu kojeg roditelji svojim mališanima sve ranije i ranije daju brzu hranu: “Znam 9-godišnjake koji jedu pomfrit”.

Svoje mališane hranite voćem i povrćem, a zaobilazite brzu i masnu hranu. Na taj ćete način regulirati njihovu težinu :”Ne možete 9-mjesečnom ili 2-godišnjem djetetu reći neka se bolje hrani i više vježba, ali možete za njih donijeti prave izbore”, zaključila je stručnjakinja.

 K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo