Zdravlje

Zdravlje

Cigarete i psorijaza povezani!

Popis zdravstvenih posljedica pušenja zaista je dugačak, a sada su mu američki stručnjaci s Harvarda ustanovili i povezanost između cigareta i kronične kožne bolesti psorijaze.

Istraživači su pratili gotovo 186.000 osoba kroz razdoblje od 12 do 20 godina, od kojih je 2410 razvilo psorijazu u tom vremenu. Kada su uzeli u obzir i druge faktore, stručnjaci su ustanovili kako su pušači gotovo dvostruko skloniji razvijanju ove kronične kožne bolesti u odnosu na nepušače. Također, osobe koje ne puše, ali su nekada pušile izložene su 39 posto većem riziku od psorijaze.

S obzirom da su ispitanici bili sredovječni li stariji, pretpostavlja se da su bolovali od psorijaze tipa 2 koja pogađa ovu dobnu skupinu, blažeg je oblika i u manjoj je mjeri nasljedna, za razliku od psorijaze tipa 1 koja se javlja kod djece i mladih.

Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard ne tvrde kako je pušenje samo po sebi uzrokovalo psorijazu, nego je ustanovljena povezanost između ove nezdrave navike i kožne bolesti. Njihova je studija objavljena u časopisu American Journal of Epidemiology.

Druge su studije pokušale objasniti prirodu ove veze: prema stručnjacima, pušenje utječe na djelovanje imuniteta i upale u našem tijelu. Tako pušači imaju višu razinu “autoprotutijela” – obrane imuniteta koja greškom napada naše stanice.

Psorijaza: Prepoznajte njene okidače

Psorijaza je kronična recidivirajuća upalna bolest kože koja se očituje crvenkastim oštro ograničenim žarištima različite veličine pokrivenim srebrnasto-bijelim ljuskama. Osim kože, gotovo redovito su zahvaćeni i oštećeni nokti. Neki bolesnici imaju i promjene na zglobovima (psorijatični artritis) koje mogu uzrokovati invaliditet. Psorijaza može izbiti u svakoj životnoj dobi, no najčešće se pojavljuje u 2. i 3. desetljeću života. Uzrok bolesti do danas nije do kraja istražen.

Od ove bolesti boluje oko jedan do tri posto svjetske populacije, dok u Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 1,7 posto stanovništva.

Kako prestati pušiti?

Do 2015. godine cigarete će odnositi 6,5 milijuna života
godišnje
, upozorili su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije
(WHO).

Ako tražite način uz pomoću kojeg možete prestati pušiti, a probali ste razne
metode i nigdje dospjeli, pokušajte s psihoterapeutskim CD-om dr. Vlatka
Kalapoša
. Njegov “Alfa Victus program” preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Riječ je o
programu koji predstavlja psihoterapiju s djelovanjem na podsvijest u trajanju
od 40 minuta.
Kako prestati pušiti? Naručite psihoterapeutski
CD
. CD možete kupiti pouzećem putem našeg Webshopa: Alfa Victus.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo