Zdravlje

Zdravlje

Djeca s celijakijom trebaju više vitamina D i K

Osobe kojima je dijagnosticirana celijakija mogle bi poboljšati svoje zdravlje uzimanjem vitamina.

Celijakija
ili glutenska enteropatija
je doživotna bolest koju obilježava nepodnošljivost
organizma na gluten, bjelančevine pšenice, raži, ječma, zobi i drugih žitarica
nastalih njihovim križanjem. Ova netolerancija potiče imunološki sustav na
napadanje i oštećivanje tankog crijeva, a jedini lijek je posebna i striktna
prehrana koja zahtjeva znanje i pažnju, jer se gluten nalazi i tamo gdje ga ne očekujemo.

Kanadski su znanstvenici uočili kako mnoga djeca
kojima je dijagnosticiran ovaj poremećaj imaju manju gustoću kostiju, što je
dovelo do tvrdnje kako je posrijedi nedostatak vitamina D ili K u tijelu –
dva nutrijenta koji su vitalni za razvoj kostiju. Analizom razine ovih vitamina
kod 43 djece s celijakijom ustanovljeno je kako je gotovo 50 posto mališana
imalo nedovoljnu razinu sunčevog vitamina i vitamina K zbog njihove nedostatne
konzumacije ili apsorpcije.

Voditeljica istraživanja Diana Mager, profesorica
poljoprivrednih, prehrambenih i nutricionističkih znanosti Sveučilišta u
Alberti, smatra kako se osobe koje boluju od autoimunih bolesti često znaju
pomiriti s lošim režimom prehrane jer je smanjen izbor
namirnica koje su im na raspolaganju.

U ovom bi im slučaju bi dodaci prehrani
mogli biti od velike pomoći: “Djeca s celijakijom izložena su riziku lošeg
koštanog zdravlja, a dodaci vitamina K i D mogli bi pomoći smanjiti rizik
prijeloma ili osteoporoze”, tvrdi Mager.

Gdje pronaći vitamine D i K, osim u dodacima prehrani?

Sunčev vitamin (D) pomaže regulirati apsorpciju
kalcija kako bi se osigurala čvrstoća i gustoća kostiju, a njegovi izvori
su masne ribe losos, tuna, sleđ i som, jogurt,
žitarice te kruh
. Naša ga tijela također proizvode
prirodnim putem kada se izlažemo sunčevoj svjetlosti, no, može
se uzimati i u obliku dodataka prehrani. Korisno je znati kako se vitamin D3 lakše apsorbira nego D2.

S druge strane, vitamin K je topiv u mastima, što znači da
ga ne moramo uzimati svaki dan. Tijelo samo može pohraniti njegov višak i
iskoristiti ga kasnije. Potražite zeleno lisnato povrće (brokule, špinat, matovilac ili zelena salata) i
biljna ulja ili žitarice. U manjoj ga količini nalazimo u mesu (svinjetina) i
mliječnim proizvodima. Savjetujemo pitu od sira i špinata naše gastro
bloggerice Nade Duhović.

Osim pažljivijeg unosa ova dva vitamina, stručnjaci mališanima s
celijakijom savjetuju tjelesnu aktivnost na otvorenom, kako bi se mogli
izložiti sunčevoj svjetlosti i na taj način osigurati 90 posto potrebne dnevne
količine vitamina D.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo