Zdravlje

Zdravlje

Enteroviroze – ljetne viroze koje najviše pogađaju djecu

Uzročnici enteroviroza su slično imenovani virusi – enterovirusi. Viroze koje potiču enterovirusi šire se najčešće krajem ljeta i početkom jeseni.

Enterovirusi su prepoznati diljem svijeta, a najčešće uzrokoju viroze u mjestima umjerene klime. Razlikuje se sedamdesetak vrsta koji uzrokuju veliki broj bolesti, čiji simptomi rangiraju od blagih do životno opasnih.

Najčešće žrtve enterovirusa su djeca u dobi između 4 i 12 godina. Zaraza se najčešće širi prljavim rukama, što objašnjava i zašto su najčešće žrtve djeca, no može se širiti i kihanjem, kašljanjem, kao i zaraženom vodom, poput bazena.

10 činjenica o kihanju koje sigurno niste znali!

Enterovirusne infekcije se najčešće javljaju kod male djece, a higijenske mjere su osnova sprečavanja širenje enterovirusnih infekcija – napomenula je Jasminka Nedić, dr.med. spec. obiteljske medicine iz Specijalističke ordinacije obiteljske medicine Nedić u Slatini.

Simptomi enterovirusa ovise od oblika virusa, a oni su:

  • povišena tjelesna temperatura, koja traje dan i pri tom oboljeli nema druge znakove bolesti
  • povišena tjelesna temperatura popraćena povraćanjem i proljevom (faringitis)
  • pojava bolnih mjehurića ili ranica po mekom nepcu, a postoji mogućnost i širenja mjehurića na sluznicu usta (herpangina)
  • osim mjehurića u ustima, mogu se pojaviti i sitni čvorčići na stopalima i šakama, a u periodu viroze (3 – 5 dana), djeca najčešće odbijaju hodati zbog boli, kao i što često odbijaju hranu
  • visoka temperatura, povraćanje i glavobolja (virusni meningitis)
  • moguća je i pojava konjuktivitisa 
  • jedan od oblika enterviroze može se manifestirati kao bol u mišićima, pogotovo u prsima i trbuhu, koje mogu biti popraćene preznojavanjem i blijedenjem oboljele osobe (pleurodinija)
  • upala moždanih ovojnica ozbiljnija je posljedica enterovirusa, kao i upala mozga (Encefalitis)
  • može se pojaviti i egzantem, bolest slična ospicama

Temperatura, u slučaju zaraze enterovirusima, raste naglo te se može popeti i do 40°C stupnjeva, dok proljev i povraćanje mogu trajati i do tri dana. Kod nekih oboljelih, zaraza može trajati i do sedam dana.

Simptomi koji su najčešći i koji se pojavljuju kod većine zaraza enterovirusima su oni vezani uz trbušne organe. Razlog tome leži u tome što su sluznica ždrijela i gastrointestinalni trakt područja kroz koja virus i ulazi u tijelo. Zatim zahvaća limfne čvorove te se putem krvi širi u druge organe.

Većina enterovirusnih infekcija klinički je neprimjetna ili prolazi kao blaga febrilna bolest. Bolesnik se treba javiti prvo svom liječniku. Najveći broj slučajeva se izliječi simptomatskom terapijom, primjenom nadoknade tekućine te uzimanjem probiotika i antipiretika. Pregled virologa zahtijevaju samo osobito teški oblici bolesti. Enterovirusne bolesti obično spontano prođu. Kod starijih osoba, kroničnih bolesnika, osoba sa oslabljenim imunitetom može doći do pogoršanja osnovne bolesti što zahtjeva određene mjere liječenja – objasnila je doktorica Nedić. .

Nabolja prevencija je – pranje ruku!

S obzirom da su djeca ta skupina koja se najčešće zarazi enterovirusima, vrlo je važno održavati njihovu higijenu tijekom dana, poglavito higijenu ruku. U torbi uvijek nosite dezinfekcijske vlažne maramice ili sprejeve koji će vam omogućiti tu higijenu kada niste u blizini sapuna. 

Saznajte koje simptome bolesti nikako ne smijete ignoriratite kojih 7 stvari obavezno morate imati u ljetnoj putnoj ljekarni!

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo