Zdravlje

Zdravlje

Evo jedan dobar razlog zašto bi jogurt trebali jesti baš svaki dan!

Foto: Shutterstock

Osim što je sam po sebi zdrava namirnica, postoji i još ozbiljniji razlog zašto bi ga trebalo jesti.

Rak pluća je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, pa iako je pušenje jedan od glavnih uzročnika, oko 20 posto osoba koje se razbole nikada nisu taknuli cigaretu, prema riječima dr. Briana Mitzmana, kirurga i profesora na sveučilištu NYU.

Rak pluća jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti, zahvaća različite skupine ljudi, uključujući mlade i nepušače i ujedno vodeći uzrok smrti među svim karcinomima kod žena i muškaraca. Razvojem medicine i tehnologije te stalnim podizanjem svijesti ovaj trend se mijenja te statistike ipak pokazuju pozitivni pomak.

6 tihih i nejasnih simptoma raka debelog crijeva koje je lako previdjeti

Oni koji izbjegavaju pušenje, ali imaju rizik od razvoja raka pluća bi trebali navratiti u trgovinu i kupiti jogurt. Prema provedenoj studiji, postoji poveznica između konzumacije jogurta i vlakana i manje šanse da će se kod vas razviti ova zloćudna bolest.

Što kažu istraživanja?

Rezultati su objavljeni u magazinu JAMA onkologija, a baziraju se na analizi 10 studija provedenih u Americi, Aziji i Europi te su uključivala oko 1.4 milijuna ljudi. Pregledavali su 18.822 slučaja raka pluća te rizične faktore koji uključuju i pušenje.
Dr. Mitzman pojašnjava: „Rezultati ovog promatranja nisu točni kao nasumična ispitivanja, ali nam mogu dati važne informacije“.

S tim na umu, ova je studija doznala kako konzumacija jogurta i vlakana je povezana sa smanjenim rizikom od raka pluća. Zaključili su kako osobe koje ga redovito jedu imaju oko 19 posto manje šanse za razvojem ove opake bolesti.

Oni koji su u organizam unosili puno vlakana, također imaju 17 posto manje šanse za razvojem raka pluća. Zanimljivo je da istraživanje otkriva kako će i samo male količine spomenutih namirnica djelovati kao zaštita.

Što su nam otkrila prethodna istraživanja?

Nema ih baš puno, ali postoje pregledi studija koje pokazuju da je sve gore navedeno i moguće, a osim što će utjecati na smanjivanje rizika, poboljšat će i zdravlje pluća. Dr. Mitzman napominje kako je ipak premalo studija provedeno da bi se mogao dati konačni sud. Dakle, iako su posljednje informacije zanimljive, nisu definirane.

Bole vas dojke? Ovo je 10 mogućih razloga zašto se to događa

Koliko je važno jesti jogurt svaki dan?

Moguće je da će unos više vlakana i jogurta donijeti dobrobiti za zdravlje, jer je jogurt pun kalcija, B vitamina, vitamina D i mnogih drugih nutrijenata.
Imajte na umu da je puno veći rizik za razvoj raka kod pušača ili onih koji su pušili. Svaki će liječnik savjetovati da odmah prestanete s tom navikom kako biste zaštitili zdravlje.

Kako se rak pluća može spriječiti?

Prestanak pušenja i prestanak izlaganju duhanskom dimu je najvažnija mjera koja može spriječiti rak pluća. Mnogi proizvodi, kao što su nikotinske gume za žvakanje, nikotinski sprejevi ili nikotinski inhalatori, mogu biti od pomoći onima koji pokušavaju prestati pušiti. Minimiziranje izloženosti pasivnom pušenju je također učinkovita preventivna mjera. Uporabom kućnog testa za detekciju radona može se registrirati povećana razina radona u kući. Metode koje omogućuju rano otkrivanje raka, kao što su spiralni niskodozni CT, također mogu biti od koristi kod otkrivanja malih karcinoma koji se mogu liječiti kirurški resekcijom i tako spriječiti razvoj neizlječivog metastatskog raka.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo