Zdravlje

Zdravlje

Evo zašto se znojite noću i kada zbog toga trebate posjetiti liječnika!

Osim noćnih mora i visoke temperature u spavaćoj sobi, do noćno znojenje se može pojaviti i zbog niza zdravstvenih tegoba, kao i zbog hormonalnih promjena.

Mnogi se bude usred noći, preznojeni i zbunjeni zašto je do preznojavanja došlo. U slučaju da se sjećate sna ili noćne more iz koje ste se probudili, vjerojatno znate što je uzrok preznojavanju, no ako se ne sjećate – skrivenih razloga može biti niz, a neki od njih su i zdravstvena stanja koja traže adekvatno liječenje.

Tijekom noći se temperatura tijela i organizma mijenja, a regulira ga autonomni živčani sustav.  Smatra se da se oko četiri sata ujutro temperatura kod nekih osoba spušta i zatim naglo diže – što može biti uzrok i noćnog znojenja.

Također, znojenje tijekom sna normalna pojava kada je prostor, u kojem spavamo, iznimno topal ili ako se pokrijemo s više pokrivača. Uzrok mogu biti i pidžame materijala “koji ne diše”, poput poliestera.

Preznojavanje se može pojaviti i zbog noćnih mora koji potiču tjeskobu i napadaje panike u snu, a u slučaju da se noćne more ponavljaju iz noći u noć te ako je postoji mogućnost da su potaknute negativnim i vrlo stresnim događajem, postoji mogućnost da se radi o PTSPu, odnosno posttraumatskom stresnom poremećaju te je vrlo važno da u tom slučaju kontaktiratite liječnika.

Noćno znojenje može biti uzrokovano i hormonalnim promjenama, pa nije čudno ako se pojavljuje kod žena u menopauzi. Istraživanje provedeno još 2004. godine, a objavljeno u magazinu Annals of Family Medicine, uključivalo je 2,767 odraslih osoba, a pokazalo je kako se čak 41 posto njih se susreo s noćnim znojenjem tijekom prošlog mjeseca. Od tih 41%, 23% se preznojavalo samo tijekom spavanja, a u 18% posto osoba preznojavanje se pojavilo i tijekom dana. Najviše slučajeva preznojavanja pojavljivalo se kod osoba između 41 i 55 godina, i to kod ženskog spola. Osim toga, smatra se da se rizik od apneje, poremećaja spavanja, u početcima menopauze povećava i do 10 puta zbog gubitka ženskih spolnih hormona, estrogena i progestrona.

Ako patite od noćne apneje, nije čudno što dolazi do preznojavanja jer u tom slučaju dolazi do poteškoća s disanjem. Ako se često budite s glavoboljama te sa suhim grlom i ako ste ostatak dana vrlo loše raspoloženi, najvjeroajtnije se radi o tome da na kratki period prestajete disati tijekom sna. 

Preznojavanje se može pojaviti i zbog konzumacije alkohola, pogotovo kod osoba koje inače imaju problema s hrkanjem i apnejom. Razlog tome je što alkohol opušta mišiće što pogoršava te probleme.

Znanstvene tegobe koje mogu izazvati preznojavanje su:

  • Infekcije – najčešća infekcija čiji je simptom preznojavanje tijekom noći je tuberkuloza, bakterijska infekcija koja zahvaća pluća, a čiji su simptomi, osim noćnog znojenja, i umor, gubitak težine te krv u iskašljavanju. Osim tuberkuloze, mogući su uzrok druge bakterijske infekcije, poput endokarditisa, odnosno infekcije endokarda i srčanih vulva.

  • Lijekovi – najčešći lijekovi koji uzrokuju noćno znojenje su antidepresivi, no pokazalo se i kako lijekovi za regulaciju hormona, kao i oni za smanjivanje šećera te aspirin mogu biti uzrok preznojavanja.

  • Hiptertireoza – odnosno poremećaj rada štitnjače, uz umor i gubitak na težini, također utječe na pojačano znojenje.

  • Idiopatska hiperhidroza – odnosno poremećaj kod kojeg se znojenje pojavljuje samo po sebi, odnosno nije simptom neke infekcije, neurološke ili krvožilne bolesti, a uzrokuje nekontrolirano i pojačano znojenje tijekom dana i noći te koje se može manifestirati samo na jednom djelu tijela, poput pazuha, ili na cijelom tijelu. 

  • Hipoglikemija – jedan od simptoma hipoglikemije, odnosno niskog šećera u krvi, upravo je znojenje, a uz taj se simptom pojavljuje i vrtoglavica, zbunjenost i drhtavicu.

  • Hodgkinova bolest – odnosno rak limfnog tikiva, čiji su simptomi, osim noćnog preznojavanja, i gubitak težine, umor te bezbolne otekline na područjima vrata, pazuha i prepona, kao što se može pojaviti i kašalj i zadihanost.

Kada posjetiti liječnika?

Liječnika svakako posjetite ako vam noćno znojenje ometa kvalitetan san i ako se preznojeni budite svaku noć. Pogotovo je važno da posjetite liječnika ako se pojave drugi simptomi, poput vrućice i neobjašnjivog gubitka kilograma, odnosno drugih simptoma navedenih zdravstvenih stanja.

Pogledajte kojih 8 namirnica negativno utječu na neugodan miris tijela, a saznajte i kako se riješiti neugodnih mirisa iznutra

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo