Zdravlje

Zdravlje

Gorka hrana može ublažiti napadaje astme

Možda su većini osoba odbojne, ali gorke namirnice mogle bi stručnjacima pomoći spriječiti napadaje astme.

Naime, znanstvenici su ustanovili kako gorka hrana stimulira naše okusne receptore u stanicama dišnih puteva tako što opušta mišiće. Neke namirnice, poput brazilskog oraščića, azijske gorke dunje, radiča ili rikole, mogu proširiti stanice dišnih puteva koje su se već kontrahirale (bronhodilacija).

Receptori gorkog okusa najvjerojatnije su se razvili kako bi naše tijelo upozorili na opasne namirnice koje su pokvarene ili otrovne. Do nedavno se smatralo da imamo ove receptore samo na jeziku, no nedavno su znanstvenici ustanovili kako su prisutne i na drugim stanicama. Tako stanice za gorki okus nalazimo na glatkim mišićnim stanicama dišnih putova.

S druge strane, napad astme prekomjerno kontrahira te glatke mišićne stanice, što dovodi do suženja dišnih puteva i poteškoća s disanjem.

Istraživači Sveučilišta Massachusetts proučavali su učinak gorke hrane na staničnoj razini: za vrijeme napadaja astme, kanali na membrani glatkih mišićnih stanica dišnih putova se otvore i “dopuste” kalciju da uđe u stanicu. Rezultat tofa je kontrakcija i otežano disanje. Tome u pomoć dolaze gorke namirnice koje zatvaraju kanal kalcija i tako omogućuju opuštanje stanica.

“S ovim razumijevanjem načina na koji gorke supstance mogu opustiti dišne puteve možemo se koncentrirati na proučavanje tih receptora i pronalazak još moćnijeg gorkog spoja koji ima potencijal terapeutskog korištenja kako bi zaustavio napadaje astme”, zaključio je mikrobiolog Ronghua ZhuGe, voditelj studije objavljene u časopisu PLOS Biology.

… i ne zaboravi nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od tebe!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo