Zdravlje

Zdravlje

Grickate olovku i vrtite kosu oko prstiju? Evo zašto su ove svakodnevne navike loše za zdravlje

Shutterstock

Ove navike neće trenutno pogoršati vaše zdravlje, ali njihovo redovno pojavljivanje imat će posljedice.

“U stanju nervoze pribjegavamo navikama koje će popustiti napetost, skratiti vrijeme, odvratiti pažnju, a možda čak pružiti neku vrstu zadovoljstva”, rekla je psihologinja  Michelle G. Paul za bestlifeonline.com

No, sklonost takvim navikama kroz duže vrijeme mogla bi rezultirati dugoročnim zdravstvenim problemima, a tom prilikom navodi što koja nervozna navika čini vašem tijelu. 

“Pucketanje” prstima

Ova navika pruža fizičko zadovoljstvo baš zbog toga što nam se čini da nas napetost napušta sukladno s napuštanjem zraka u zglobovima prstiju zbog kojih i nastaje zvuk pucketanja. 

No, ova navika, ukoliko je učestala može dovesti do iščašenja i ozljeda tetiva, smatra reumatolog dr. Robert H. Shmerling.

Na sličan način funkcionira i pucketanje vratom, no ova navika u pojedinim slučajevima može dovesti do ozbiljnih komplikacija kakav je moždani udar.

“Položaj vrata prilikom pucketanja smješta arteriju u položaj koji je čini izrazito pogodnom za ozljede”, tvrdi dr. Nura Orra. 

Grickanje vrhova kemijskih olovaka

Ovom navikom na dva načina štetite vašem zdravlju jer ne izlažete svoje tijelo samo bakterijama koje narušavaju imunološki sustav, nego oštećujete i zube, smatra dr. Paul.

Žvakanje žvakačih guma

Ne samo da zbog velike količine šećera izaziva karijes, žvakanje ozljeđuje čeljust i rezultira bolovima. S druge strane, utječe i na probavni sustav, tvrdi National Institutes of Health, jer umjetni zaslađivač kojeg sadrže žvakače gume uzrokuje nadutost i plinove.

Grizete nokte? Prste k sebi!

Grickanje noktiju

Američka akademija dermatologije tvrdi kako grickanjem noktiju oštećujemo kožu oko samog nokta te tako utječemo na njihov smjer rasta. S druge strane, tom navikom izlažemo se mogućim infekcijama jer dopuštamo bakterijama s ruku da dospiju do usta i obrnuto. 

Vrtnja kose oko prsta

Ne samo da smo u stanju nervoze skloni čupati vlastitu kosu, nerijetko pramenove kose vrtimo oko prsta te je oštećujemo na isti način na koji to radimo čupanjem. Naime, vrtnja kose oštećuje folikule, a osim toga ubrzo i sama može prerasti u naviku čupanja kose.

Češkanje kože

Koliko je ova navika opasna, govori i činjenica da je iz nje niknula i čitava bolest, deramtofilomanija, odnosno bolest čupanja vlastite kože

Pacijenti s ovom bolesti, navodi Mental Health America, ne samo da češu rane na koži nego neprestanim češkanjem uzrokuju same rane. 

Češkanje može dovesti i do infekcija kože i krvarenja, a neki pacijenti zahtijevaju i transplantaciju kože kako bi popravili štetu koju su si nanijeli sami.

Prirodni preparati koji liječe rane i posjekotine

Struganje zubima

“Negativni utjecaji koje struganje zubima ima na zdravlje uključuju glavobolje, bolove u ušima, ali i ranjive zube te narušen san“, kazala je Paul.

Grickanje usne

Makar jednokratno, grickanje usne uzrokovat će krvarenje, a takva rana povećava šanse za infekcijom, tvrde zubari iz Pyramid Family Dental. 

Osim budućih infekcija, grickanje usne dovest će do boli, neugode i oticanja.

Grickanje unutarnje strane obraza

Učestalo grickanje unutarnje strane obraza za posljedicu će imati dubinske rane tkiva, čireve, ali i infekcije oralnog tkiva. Sve te nelagode otežat će pričanje, žvakanje, ali i druge dnevne aktivnosti. 

Naposljetku, redovnim grickanjem na tkivu će se pojaviti i bijele izrasline.

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo