Ibupofen može udvostručiti rizik od spontanog pobačaja - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ibupofen može udvostručiti rizik od spontanog pobačaja

Trudnice koje uzimaju analgetike dvostruko su sklonije spontanom pobačaju, upozoravaju stručnjaci.

Kanadski su stručnjaci u studiju uključili nesteroidne protuupalne lijekove, kao što su ibuprofen i naproksen, nisu uključili aspirin, a paracetamol su ocijenili sigurnim. Ustanovili su kako žene koje su uzimale spomenute analgetike prije začeća ili do 20. tjedna trudnoće bile izložene 2,4 puta većem riziku od spontanog pobačaja.

Iako ovi lijekovi sadrže upozorenje kako se ne bi trebali uzimati za
vrijeme trudnoće, to nije spriječilo svaku šestu buduću majku koja je
bila uključena u istraživanje.

Stručnjaci smatraju kako uzimanje analgetika može dovesti do krivog usađivanja embrija u maternicu, što znači da su žene sklonije spontanom pobačaju. Procjenjuju kako svaka osma trudnoća završi na ovaj način i to većinom do 12. tjedna. Često ne postoji neki očiti uzrok, a starije žene i one koje puno puše i konzumiraju alkohol ili su pretile sklonije su ovom riziku.

“Dosljedno smo vidjeli kako je rizik od spontanog pobačaja povezan s uporabom diklofenaka, naproksena, celekoksiba, ibuprofena i refekoksiba za vrijeme trudnoće – samih lijekova ili kombinacije lijekova. Žene koje su bile izložene bolo kakvoj dozi nesteroidnih protuupalnih lijekova koji nisu aspirin u ranoj trudnoći bile su sklonije spontanom pobačaju”, tvrdi dr. Anick Bérard sa Sveučilišta u Montrealu.

Stručnjaci su napomenuli kako je rizik od spontanog pobačaja zbog analgetika mali, a također u studiji nisu uzeti u obzir drugi mogući razlozi, poput pušenja ili pretilosti.

“Važno je za svaku ženu da planira trudnoću i smanji rizik komplikacija vođenjem zdravog života prije začeća i za vrijeme trudnoće. Sigurno je uzeti paracetamol u trudnoći”, objasnila je dr. Virginia Beckett, glasnogovornica Kraljevskog fakulteta porodništva i ginekologije za Daily Mail.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo