Zdravlje

Zdravlje

Istovremena primjena krema sa zaštitnim faktorom i repelenta kod djece može izazvati alergijsku reakciju

Shutterstock

Ugrizi i ubodi različitih insekata najčešće ne predstavljaju ništa više od smetnje, slabije boli, neugode, svrbeža, pečenja i nekih drugih simptoma koji ne izazivaju veće zdravstvene probleme.

Ubodi komaraca vrlo su česti tijekom ljeta i svatko od nas ih zadobije. Za to su zaslužne ženke komaraca koje trebaju proteine kako bi mogle izleći jaja, a koje dobivaju iz krvi ljudi, životinja i ptica. To znači da komarice bodu ne samo ljude nego i druge toplokrvne životinje. Samim tim mogu prenijeti razne parazite i viruse, što je na sreću vrlo rijetko, osobito u našim krajevima. Malariju, žutu groznicu za koju je obavezno cijepljenje prilikom odlaska u pojedine zemlje, nekoliko vrsta encefalitisa (upale mozga), denga groznicu.

Od ugriza pojedinih vrsta pauka, kojih ima i kod nas, može doći do grčenja mišića, temperature…

Radi klimatskih promjena i sve viših temperatura tijekom godine  sve je veća zastupljenost tigrastih komaraca koji su agresivniji od običnih komaraca i ubadaju tijekom cijelog dana. Prvi put  su u Europi zabilježeni prije 40 godina i bili su rijetkost ali su sada zastupljeni što više.

Jesu li komarci opasni?

Mogu prenositi viruse poput arbovirusa poput uzročnika Chikungunya groznice, žute groznice, dengue, Zika virusne bolesti i drugih uzročnika bolesti. Vrlo često su ubodi tigrastog komarca bezbolni i ne osjete se, ali mogu ostaviti niz sitnih crvenih točkica po koži koje jako svrbe. Komarce obično privlači oznojena koža, određeni mirisi, a ugrizi su učestaliji u sumrak te u područjima gdje su vode stajačice.

Na mjestu ugriza obično nastaje maleni plik koji prolazi za nekoliko dana no djeca i alergične osobe mogu reagirati pojačano. Tada se viđa crveni plik ili oteklina na mjestu uboda praćena jakim svrbežom. U sprječavanju uboda pomažu različiti repelenti u spreju ili losioni koji odbijaju insekte. Repelenti mogu biti sintetičkog ili prirodnog porijekla kao što su eterična ulja ili biljke.

I gusjenice mogu izazvati alergijske reakcije! Budite oprezni u prirodi

U djece se nikako ne preporučuje istovremena primjena losiona sa zaštitnim faktorima od sunca i repelenta jer su učestalije alergije, iako su na tržištu sve više zastupljeni proizvodi koji su ujedno proizvodi za zaštitu od sunca i repelenti, no uvijek moraju biti namijenjeni baš za dječju kožu. Protiv komaraca pomažu i specijalne narukvice čijim nošenjem se izbjegavaju  ubodi komaraca.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo