Zdravlje

Zdravlje

Iznenadna srčana smrt sportaša najčešća kod mladih muškaraca

Foto: Shutterstock

Iznenadna smrt u naizgled zdravih vrhunskih sportaša, vrlo često medijski prezentirana kao javni događaj, zadire u srž našeg senzibiliteta.

Stav o pozitivnom utjecaju tjelesnog vježbanja na unapređenje i očuvanje zdravlja podržava percepciju javnosti kako su upravo vrhunski sportaši najzdraviji i najdinamičniji članovi našeg društva. Stoga iznenadne smrti sportaša, neželjeni događaji koji se najčešće dešavaju u sportskim arenama, redovito u općoj javnosti i stručnim krugovima potiču brojna značajna pitanja. Zbog navedenih razloga, iznenadna smrt u sportaša ima ogroman zdravstveni značaj, ali i imperativne prevencijske zahtjeve.

Povećan rizik u sportaša s postojećim srčanim problemima

Tijekom protekla tri desetljeća postignut je znatan napredak u dijagnostici i liječenju različitih nasljednih i stečenih kardiovaskularnih bolesti prepoznatih kao uzrokom iznenadne smrti u sportaša, kao i u etičkim i pravnim pitanjima koje utječu na stav medicinske struke. S ciljem smanjenja učestalosti neželjenih događaja, postizanja konsenzusa eksperata i donošenja preporuka o sudjelovanju sportaša s kardiovaskularnim abnormalnostima u natjecateljskim sportskim aktivnostima, organizirana je još 1985. godine 16. Bethesda konferencija. U proteklih 20 godina preporuke su dopunjene i obnovljene 1994. godine na 26. Bethesda konferenciji, te 11 godina kasnije na 36. Bethesda konferenciji. Sličan dokument o sudjelovanju i skrbi sportaša sa kardiovaskularnim abnormalnostima u natjecateljskom sportu objavilo je i Europsko kardiološko društvo (ESC) 2005. godine. Općenito je prihvaćen princip kako su sportaši s postojećim kardiovaskularnim abnormalnostima skloniji povećanom riziku od iznenadne srčane smrti, u odnosu na nesportaše. Za navedeno postoji nekoliko razloga, a izloženost fiziološkom i psihološkom stresu tijekom intenzivnog treninga ili natjecanja čini se da je presudan. Doista, fizička aktivnost tijekom treninga ili natjecanja jasno je povezana sa nastupom velike većine iznenadne smrti u sportaša, iako se ona može desiti i nevezano uz trening ili natjecanje. Jedan od bitnih razloga takve povezanosti je i natjecateljska sportska aktivnost koja sportašima ne dopušta strogu kontrolu vlastite razine opterećenja ili kontrolu kardijalno povezanih simptoma ili znakova upozorenja za prekid napora.

Stopa smrti najviša je u mladih muškaraca

Organizirani natjecateljski sport stoga se danas smatra osobitom aktivnošću i stilom života. Za sportaša vrhunskog statusa ekonomski ulog može biti visok, pa je i medicinskih odluka o eventualnom prekidu bavljenja sportskom aktivnošću utoliko teža, a liječnička odgovornost utoliko veća .

Učestalost iznenadne srčane smrti u sportaša je 1-3 / 100,000, javlja se u sportaša oba spola, mnogo je češće u muškaraca (9:1), a prosječna životna dob u vrijeme smrti je 23 godine. Gotovo 40% sportaša imalo je manje od 18 godina u vrijeme neželjenog događaja, a u 90% slučajeva iznenadna srčana smrt desila se tijekom ili neposredno nakon natjecanja u sportskoj areni. Njeni najčešći uzroci kod mladih sportaša do 35 godina starosti jesu: hipertrofijska kardiomiopatija (HCM), kongenitalne anomalije koronarnih arterija, miokarditis, Marfanov sindrom (s disekcijom aorte), i aritmogena displazija desne klijetke (pretežno u Italiji).

Odgovornost liječnika je visoka

Velik broj kongenitalnih srčanih grešaka koje imaju za posljedicu kompleksne poremećaje srčanog ritma ili obuhvaćaju anomalije velikih krvnih žila, transpozicije velikih krvnih žila, plućnu hipertenziju, zbog svoje kompleksnosti morfoloških promjena i osobite hemodinamike nisu kompatibilne sa natjecateljskim sportom. Postoji nekoliko razloga koji mogu objasniti i inače kruće stavove liječnika u pisanju preporuka za uključenje u natjecateljsku sportsku aktivnost sportaša sa srčanim greškama. Oni su barem djelom posljedica nedostatnih znanstvenih informacija o utjecaju napornog, nekontinuiranog fizičkog opterećenja na progresiju disfunkcije klijetki u navedene skupine sportaša. U konačnici, danas i ne raspolažemo preciznim podacima o učešću sportaša se urođenim srčanim manama u natjecateljskom sportu.

Liječnici koji pregledavaju sportaše imaju medicinsku, etičku i pravnu obavezu preciznog izvještavanja sportaša o eventualno uočenim abnormalnostima, ali i u slučaju procijenjenog povećanog kardiovaskularnog rizika liječnik je istodobno odgovoran za sprječavanje neželjenog događaja i progresije same bolesti. Iako su preporuke Europskog kardiološkog društva za prihvatljivost ili izuzeće iz natjecateljskih sportskih aktivnosti u sportaša sa bolestima srčanih zalistaka u suštini vrlo slične američkim preporukama one su restriktivnije, pa su i stavovi liječnika prema navedenim smjernicama očekivano krući. Navedene preporuke proizlaze iz različitih medicinsko-legislativnih pozadina SAD-a i Europe, što može objasniti razloge njihovih različitosti, a drugim su dijelom posljedica društvenih različitosti i stavova, kao i drugačije pravne odgovornosti za neželjene događaje iznenadne smrti sportaša u sportskim arenama.

Pročitajte zašto aritmije mogu izazvati iznenadnu srčanu smrt!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo