Zdravlje

Zdravlje

Je li sigurno ići bakama i djedovima u posjet ako su se oni cijepili, a vi niste? Evo što kažu stručnjaci

Shutterstock

Za starije osobe koje su bile odvojene od obitelji posljednjih mjeseci, kako bi se zaštitili od koronavirusa, cijepljenje u dva navrata može ponuditi svjetlo na kraju tunela.

Dok cjepivo sigurno djeluje kao mjera zaštite, stručnjaci upozoravaju da ipak može proći vremena prije nego se sve vrati u normalu, a tu su uključeni i posjeti starijim članovima obitelji.

„Sigurno vlada određeno uzbuđenje među onima koji su morali biti udaljeni od obitelji, ali i dalje nismo pobijedili sve probleme. Radi se o procesu“, navodi dr. Ronan Factora, s centra gerijatrijske medicine u Americi. Kako su na listi prioriteta za cijepljenje starije osobe i medicinsko osoblje, očekuje se da će u skorijem vremenu svi biti procijepljeni. U idućoj fazi, osobe od 65 do 75 godina s određenim medicinskim stanjima će doći na red za cijepljenje. Ovakva će situacija stavite mnoge obitelji u situaciju da su stariji članovi cijepljeni a mlađi nisu. Za portal Healthline.com, stručnjaci su otkrili što to točno znači.

COVID-19 može uzrokovati i ovu kroničnu bolest, ali liječnici ne mogu shvatiti zašto

Rizik nije potpuno nestao

Dr. Colleen Kelley, profesor na katedri za infektivne bolesti (Emory University School of Medicine) je naveo kako cjepivo znači da se krećemo u pravom smjeru, ali nikako se ne radi o situaciji bez ikakvog rizika, i potrebno je ipak da se dogode neke stvari kako bi se rizik sveo na minimum. To uključuje da se većina populacije cijepi i da se zaraza svede na minimum unutar svake zajednice.

“I dalje nije sve bajno“, navodi Kelly, koja je i glavni istraživač za Modernu i Novavax. Ona i Factora se slažu kako ćemo možda pred kraj godine slika biti bolja.

Do tad, važno je paziti na sve mjere zaštite koje su i dalje na snazi – maska, razmak, higijena, a njih se treba i pridržavati kada posjećujete starije članove obitelji.

“Danas radim sve isto kako sam radila u prosincu“ , kaže Kelly te dodaje kako izlazi van kad god može, a ako je u zatvorenom prostoru, nosi masku. Naglašava kako je važno ne organizirati okupljanja velikog broja ljudi. Isto tako je važno spomenuti da koje god cjepivo primite, neće biti sto posto učinkovito, pa čak i ako se radi o 95 posto učinkovitosti, i dalje je rizik prisutan. S obzirom na brzinu kojom se virus širi, tih 5 posto znači punu.

“Iz tog razloga treba biti oprezan kada su u pitanju posjeti starijim članovima obitelji jer do zaraze može doći“, dodaje Factora.

Preporuka o cijepljenju za one koji su preboljeli koronavirus – imali simptome ili ne

Podaci iz kliničkih istraživanja upućuju da su mRNA cjepiva protiv COVID-19 sigurna za primjenu u osoba s dokazanom prijašnjom infekcijom SARS-CoV-2 virusom, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Stoga, cijepljenje treba preporučiti osobama koje su preboljele COVID-19, bez obzira jesu li imali asimptomatsku ili simptomatsku bolest.

Cijepljenje osobe koja trenutno ima infekciju SARS-CoV-2 virusom treba odgoditi sve dok se osoba ne oporavi od akutne infekcije, tj. sve dok ne iščeznu simptomi bolesti, odnosno dok se ne steknu uvjeti za prekid izolacije. Preporuka je pričekati najmanje mjesec kako bi imunološki odgovor na cjepivo bio bolji nego ako se cjepivo primijeni ranije.

Ove svakodnevne navike znatno povećavaju vaše šanse da se zarazite koronavirusom

Trenutno dostupni podaci govore da do reinfekcije rijetko dolazi u razdoblju od 90 dana nakon prve (inicijalne) infekcije. Stoga, ako se želi, cijepljenje osoba s dokazanom akutnom SARS-CoV-2 infekcijom u prethodnih 90 dana može se odgoditi otprilike do isteka tog perioda.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo