Zdravlje

Zdravlje

Jednostavni i učinkoviti načini prevencije gripe

Gripa se pojavljuje svake godine, najčešće u zimskim mjesecima u obliku manjih ili većih epidemija. Iako je cijepljenje aktivni oblik prevencije, liječnici ipak savjetuju da je potrebno obratiti pažnju i na navike u svakodnevnom životu. Što sve možete učiniti kako bi spriječili da se gripa dogodi i vama?

Za optimalno funkcioniranje organizma i imunološkog sustava jednim dijelom odgovorni smo i sami. Uravnotežena prehrana, redovita tjelesna aktivnost, primjerena higijena, dovoljno sna, kontroliranje stresa i zdrav okoliš čimbenici su koji znatno utječu na naše zdravlje i otpornost prema bolesti.

Higijena je važna!

Često pranje ruku najučinkovitiji je način zaštite od
mikroorganizama. Preporučuje se pranje sapunom barem dvadeset sekundi.
Ako tekuća voda i sapun nisu dostupni, mogu se koristiti antibakterijske
maramice i gelovi koji uništavaju većinu vrsta bakterija, virusa i
gljivica. Opće mjere higijene, ponajprije higijena nosa i pranje ruku
pomažu u sprečavanju zaraze virusom gripe Dokazano je da papirnati
ručnici sadrže manje bakterija od pamučnih i bolji su izbor- naročito na
javnim mjestima.

Pranje ruku posebno je važno prije jela i nakon
kihanja, kašljanja ili ispuhivanja nosa. Važno je i Izbjegavati
dodirivanje lica, oka, nosa i usta neopranim rukama.

Potrebno je piti dovoljno tekućine

Često slušamo savjete kako treba piti dovoljno tekućine kada smo bolesni. To je jednako važno i ako želimo spriječiti pojavu bolesti. Primjeren unos tekućine uvjet je optimalnog vlaženja sluznice grla, nosa i respiratornih puteva.

Koliko pomaže redovita tjelesna aktivnost?

Redovita tjelesna aktivnost umjerenog intenziteta ubrzava rad srca, što je jedan od uvjeta dobrog zdravlja na duže staze, a naročito tijekom sezone gripe. Tijekom vježbanja stanice imunološkog sustava se ubrzano kreću kroz tijelo i učinkovitije uništavaju mikroorganizme. Ovaj učinak traje nekoliko sati nakon prestanka fizičke aktivnosti. Međutim, umjerena svakodnevna tjelesna aktivnost ima pozitivan učinak i znatno duže.

Koliko stres utječe na imunološke procese?

Razina hormona stresa – kortizola i noradrenalina koje luči nadbubrežna žlijezda  – kod kroničnog stresa su u porastu.

Previsoke razine kolesterola smanjuju djelotvornost imunološkog sustava i smanjuju sposobnost obrane od infekcije. Zato se osobe koje su pod stresom lakše razbole. Poželjno bi bilo prepoznati stanje prekomjernog, odnosno kroničnog stresa i primijeniti postupke koji ga mogu umanjiti: relaksacija, učenje vještina regulacije stresa i upravljanja emocijama, uvrštenje aktivnosti koje nas vesele i opuštaju u dnevni ili tjedni raspored.

Kako utječe san?

Dobar i kvalitetan san također je važan u obrani organizma od infekcije. Istraživanja pokazuju da je dovoljno sna neophodno za optimalan rad imunološkog sustava. Za dobar san zaslužan je melatonin, hormon koji luči žlijezda epifiza. Pozitivnim zdravstvenim ponašanjem i primjerenim navikama možemo svoj organizam održavati u optimalnom stanju što je uvjet dobrog funkcioniranja imunološkog sustava i sprječavanja infekcije. 

Prevencija bi, kroz naše svakodnevne navike, ali i kao zdravstvena intervencija – uvijek trebala imati mjesto koje zaslužuje.

Autorica članka: Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja

Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo