Zdravlje

Zdravlje

Kako kontrolirati visoki tlak bez lijekova? Evo što savjetuju kardiolozi

Shutterstock

Možda visok tlak nije vaš problem, ali ako imate starije roditelje, znate dobro i sami da se s godinama, čini se, zdravstveni problemi samo množe.

U tim godinama je hipertenzija česti problem, a zašto dolazi do ovog smrtonosnog problema, još se ne zna. Prema riječima stručnjaka, u 95 posto slučajeva uzrok ostaje nepoznat, u samo 5 slučajeva je on poznat, poput problema s bubrezima ili nešto slično.
Kardiolog, dr. Santosh Kumar Dora, koji radi na institutu u Mumbaiju otkriva kako se češće javlja kod osoba starijih od 55 godina, a skoro se 50 posto odraslih osoba bori s tim problemom. Dodaje i kako su muškarci podložniji razvoju hipertenzije od žena, a šanse samo rastu s godinama. Ako imate starijeg roditelja, ili se vi samo borite s visokim krvnim tlakom, dobro znate kako lijekovi za snižavanje tlaka mogu donijeti samo nove brige, pa je iznimno važno potražiti i prirodna rješenja.

Dr. Dora navodi nekoliko načina koji će vam pomoći da kontrolirate tlak bez lijekova

Zdrava prehrana je prioritet

Morate paziti da ne jedete namirnice koje su ugljikohidrat i masnoće. DASH način prehrane je idealan za ove probleme i za zaustavljanje hipertenzije, a sastoji se od cjelovitih žitarica, povrća i mliječnih proizvoda s malo masnoća. Riba, puretina, piletina i mala količina orašastih plodova su također uključeni u ovu prehranu.

Redovita aktivnost

Fizička aktivnost je odličan izbor za sve nas, bez obzira na godine i zdravstveno stanje. Dr. Dora savjetuje da vježbate 30 do 40 minuta svaki dan, ili bar 5 dana u tjednu,  a to može uključivati samo hodanje, trčanje ili vožnju bicikla. Joga je također odličan način za borbu protiv hipertenzije.

Netipični simptomi prisutni su kod svakog četvrtog infarkta, a mogu značiti i fatalne posljedice

Osvijestite da ste pod stresom

Fizički ili mentalni stres mogu uzrokovati i visoki krvni tlak, pa ga je poželjno izbjegavati. Usvojite neke od tehnika koje služe za smirivanje – slušajte glazbu, hodajte, posvetite se hobiju, uzmite par slobodnih dana ili razgovarajte s prijateljima.

Pušenje i alkohol su strogo zabranjeni

Ako ste odani ovim navikama, pripazite jer i jedna i druga navika mogu utjecati na povišenje krvnog tlaka.

Spavajte 7-8 sati u danu

“Adekvatna količina odmora je važna za tijelo i duh, previše rada a premalo sna može povećati anksioznost i stresa, što će dovesti do hipertenzije“, pojasnio je dr. Dora.

Smanjite unos soli

Prevelik unos soli je sigurno navika koja je neprijatelj svih koji pate od visokog krvnog tlaka, jer će ona na njegovo povišenje utjecati momentalno. Dnevna količina soli koju smijete unositi u organizam iznosi oko 2,300 miligrama (mg) ili manje. Ipak, dobro bi bilo ne unositi više od 1.500 mg.

Ako imate česte glavobolje i migrene, liječnik otkriva tretman koji bi sigurno trebao pomoći

Zaključak

Ovi će vam savjeti pomoći samo pri kontroli krvnog tlaka, neće izliječiti bolest. Morate razumjeti da s godinama života krvni tlak može porasti. Redovita kontrola stanja je i dalje najvažnija tehnika za prevenciju i kontorlu.

Hipertenzija je tihi ubojica jer većina pacijenata ne pokazuje nikakve simptome. Može se utvrditi samo redovitim kontrolama. Visoki krvni tlak može biti poguban kada su u pitanju bolesti srca – može uzrokovati infarkt ili bolesti krvnih žila. Prevencija je najbolji lijek, a na vama je da usvojite zdrave navike.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo