Kako možete pomoći dijabetičarima? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako možete pomoći dijabetičarima?

Foto: Shutterstock

Prema podacima Registra osoba sa šećernom bolešću, HZJZ u Hrvatskoj oko 235.000 punoljetnih osoba ima postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu.

Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj preko 40% oboljelih osoba još uvijek nema postavljenu dijagnozu. Svaka deseta odrasla osoba u Hrvatskoj ima šećernu bolest. Kako pružiti pomoć i dati savjet brojna su pitanja u trenutku kada saznamo da osoba iz našeg bližeg ili šireg okružja boluje od dijabetesa.

Život s dijabetesom

Prema riječima Snježane Gaćina, dipl.med.setre, osobe sa šećernom bolesti žive  život koji od njih traži disciplinu, odricanje i upornost. To je život koji zahtijeva poštivanje zadanih zdravstvenih smjernica kako bi bolest držali pod kontrolom.

Prehrana i dijabetes

U liječenju šećerne bolesti pet je osnovnih načela kojima se može dobro kontrolirati šećerna bolest, što u konačnici može doprinijeti kvalitetnijem životu osoba sa šećernom bolešću. Odgovarajuća prehrana, tjelesna aktivnost, lijekovi, edukacija i redovita samokontrola razine šećera u krvi čine svakodnevnicu sagledavanja bolesti.

Osobe s dijabetesom imaju posebne potrebe za određenom vrstom hrane koja je dopuštena prema tipu bolesti. Ako ste u situaciji da trebate kuhati za takvu osobu, nastojte pripremati domaću hranu, koristite poznate namirnice koje su svježe. – istaknula je Vilma Kolarić, dipl.med. sestra, glavna sestra Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac.

Odabir namirnica

Meso ili riba trebaju biti bez vidljive masnoće, sa puno salate i nešto uobičajenih priloga. Desert neka bude voće u bilo kojem obliku, ali bez dodanog šećera. Može to biti i pita ili štrudla s jabukama ili sirom. Alkohol koji je dopušten u prehrani je u količini jednog pića. U praksi često se dešava da osobe s dijabetesom prijatelji i ukućani često nagovaraju na dodatno konzumiranje jela ili pića.

Važno je znati da osobe s dijabetesom točno znaju kolika im je količina hrane ili alkohola dostatna kako se ne bi doveli u opasnost od komplikacija. – istaknula je Kolarić, dipl.med.sestra.

Terapija i dijabetes

Osobe koje imaju šećernu bolest ponekad se liječe samo prehranom, ali dosta je osoba koje koriste tablete ili inzulin.

Važno je terapiju koristiti u određeno vrijeme, poštujući  zadane intervale. Primjerice, neke se tablete moraju uzeti pola sata prije jela, a neke vrste inzulina pet minuta prije jela. Osobe s šećernom bolesti moraju jesti u određeno vrijeme nakon uzimanja terapije –  istaknula je Snježana Gaćina, glavna sestra Zavoda za šećernu bolest i endokrinologiju.

Samokontrola dijabetesa sastavnica je redovite brige vezano uz osnovnu bolest. Tijekom dana osobe sa šećernom bolesti trebaju provjeravati razinu šećera u krvi pomoću aparatića i trakica.

Razina izmjerenog šećera u krvi definira daljnji tijek aktivnosti. Na primjer, treba li osoba pojesti dodatni obrok (ako je razina preniska), treba li ići u šetnju (ako je razina blago povišena) ili treba poduzeti posebne mjere (korekcija terapije, povećani unos vode). – istaknula je Gaćina, dipl. med. sestra.

Komplikacije osnovne bolesti

Hipoglikemija je stanje niske razine šećera u krvi koje može ugroziti život osobe. Stanje je hitno i neodgodivo. Takve se osobe mogu ponašati čudno: ako su pri svijesti, drhte im ruke, usporeno razmišljaju, obliveni su znojem. Potrebno im je dati slatki napitak, CocaColu, voćni sok ili razmutiti žlicu šećera u 1 dl vode.

Ako dođe do gubitka  svijesti,  osobi se ne smije stavljati ništa u usta. Osobu treba postaviti u bočni položaj i pozvati  hitnu pomoć. – istaknula je Kolarić, dipl. med. sestra.

Pročitajte 5 savjeta koji pomažu u prevenciji dijabetesa!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo