Zdravlje

Zdravlje

Koliko često izvodite ovu vježbu? Neurolozi potvrdili: Istezanje vrata može uzrokovati moždani udar!

Shutterstock

Nedavni slučaj dvadesetosmogodišnjeg Amerikanca koji je, kao posljedicu običnog istezanja vrata, doživio moždani udar pokrenuo je lavinu rasprava o riziku zbog popratnog pucketanja vratnih kralježaka. Stručnjaci se slažu da rizik postoji, osobito kod ljudi koji genetski imaju slabije krvne žile (da to ni ne znaju), ali i kod osoba koje ovu vježbu prečesto izvode.

Dvadesetosmogodišnji Amerikanac Josh Hader, suprug i otac dvoje djece, u ožujku ove godine nakon istezanja vrata doživio je moždani udar. Tri mjeseca kasnije Josh bolje hoda, a i vid mu se vraća u normalu. Iskustvo mladog oca potaknulo je važnu raspravu o istezanju vrata i popratnog pucketanja vratnih kralježaka – je li taj postupak siguran i može li biti uzrokom tako teške povrede?

Moždani udar: znate li kako ga spriječiti?

Postoji veza

Neurolozi tvrde da veza između istezanja vrata i moždanog udara postoji, barem kod nekih osoba.

„Ne možete ovom vježbom proizvesti dovoljno sile da biste sami razderali krvnu žilu, što bi bio vjerojatni uzrok moždanog udara. Kod nekih osoba nasljedni čimbenici čine krvne žile krhkijima, ili njihovo vezivno tkivo savitljivijim. Zato u pravilu svojim pacijentima savjetujem da to ne čine“, naglasio je dr. Doojin Kim, medicinski upravitelj centra za moždani udar pri UCLA.

Liječnici uglavnom savjetuju izbjegavanje pucketanja kralješcima ako je to moguće, zato jer „možda postoji mali rizik“ reza ili puknuća u opni arterije. Vratna arterija ulazi u kosti vratnog dijela kralježnice, i moguće je tu arteriju blokirati dok pucketate kralješcima. 

Posljedice moždanog udara: Neurologinja objašnjava kako izgleda oporavak

S druge strane, liječnici kiropraktičari smatraju da istezanja vrata s pucketanjem „nije loše“ ako se čini vrlo rijetko. Ali ne bi smjelo prijeći u naviku. 

“Kod nekih osoba ovaj postupak prelazi u naviku pa na taj način vrat istežu nekoliko puta dnevno. Netko od nas može imati određeno zdravstveno stanje ili nasljednu manu zbog koje bi takvo istezanje moglo biti opasno”, upozorava doktor kiropraktike Keith Overland, bivši predsjednik Američkog društva kiropraktičara.

 Profesionalno istezanje vrata: Sigurno ili opasno?

Toliko o ispucavanju kralježaka u vlastitoj režiji. A što je sa spinalnom manipulativnom terapijom (SMT) koju izvode kiropraktičari, osteopati i fizioterapeuti? Njen je dio i pritisak na vrat i vratnu kralježnicu.

U znanstvenoj izjavi izdanoj 2014. godine Američka Udruga za srčani i moždani udar iznosi zaključak da je pomicanje vrata na taj način povezano s oštećenjem vratne arterije koje može izazvati stvaranje krvnog ugruška i moždani udar.

Nije ustanovljen primjer izravnog uzroka i posljedice, ali Udruga savjetuje zdravstvenim djelatnicima da prije primjene navedene terapije pacijente obavijeste o uključenim rizicima.

Rizik od moždanog udara može se smanjiti, slijedite ovih 13 koraka!

U svom odgovoru Udruga kiropraktičara navodi istraživanje prilikom kojeg je na truplima proučena sila koja se primjenjuje kod spinalne manipulacije, i ustanovljeno je da povreda arterije pri posljedičnom naprezanju nije vjerojatna.

“Moguće je da je kod pacijenata koji su nakon spinalne manipulacije doživjeli moždani udar već postojao povećani rizik od istoga. Terapija može pomoći pacijentima, ali nikako se ne preporuča osobama koje već imaju poteškoće s vidom, ozbiljne glavobolje, ili iznenadne vrtoglavice”, zaključuje Overland.

U Hrvatskoj svakih sat i 20 minuta netko umre od moždanog udara – izračunajte svoj rizik i spasite život

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo