Zdravlje

Zdravlje

Konzumacija energetskih napitaka može voditi do ovisnosti

Nova studija je došla do saznanja da energetska pića mogu biti početak puta koji vodi do konzumacije alkohola, cigareta i droga kod tinejđera!

Studija objavljena početkom ove godine u časopisu “Addiction Medicine“ zaključuje da skoro jedna trećina tinejđera u Americi pije energetska pića s visokim postotkom kofeina. Ti isti tinejđer su pripali skupini koja konzumira cigarete, alkohol i lake droge.

Dečki skloniji riziku

Isti poriv zbog kojeg žele piti energetska pića (podizanje energije i faktor rizika) ih navodi da isprobaju druge supstance, piše dr. Ann Arbor koja je s kolegama sudjelovala na istraživanju. Ove analize su objavljene nakon ispitivanja 22.000 učenika diljem Amerike, zadnjih razreda osnovne škole i prva dva srednje.

Pri odgovaranju na upitnike, 30 posto učenika je izjavilo da konzumiraju energetska pića i kratka alkoholna pića, dok 40 posto učenika konzumira samo bezalkoholna pića. Studija zaključuje da će dečki puno češće konzumirati energetska pića od djevojčica, a upotreba je također povišena kod djece koji nemaju oba roditelja, i čiji su roditelji manje obrazovani. Ono što je iznenadilo autore studije je informacija da najviši postotka konzumacije energetskih pića opada na djecu iz osmog razreda.

Učenici koji su pili energetske napitke u skupini su onih koji su nedavno probali alkohol, cigaretu i marihuanu, za razliku od onih koji ne konzumiraju energetske napitke.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo