Zdravlje

Zdravlje

Kronična žgaravica može dovesti do astme

Ako imate žgaravicu više od dva puta tjedno, možda je u pitanju gastroezofagalni refluks. Gastroezofagalni refluks može dovesti do oštećenja jednjaka te povećati rizik razvijanja njegovog raka kod odraslih osoba. Problem je uzrokovan slabošću mišićnog prstena koji se nalazi na spoju jednjaka i želuca. Kako bi se provjerio izgled jednjaka i želuca potrebno je provesti gastroskopiju, a potom mogu biti propisani lijekovi koji smanjuju izlučivanje želučane kiseline i time se tegobe značajno ublažavaju ili potpuno nestaju. Stručnjaci savjetuju izbjegavanje kasnih i obilnih obroka te hranu koja pogoršava smetnje.

Najnovije otkriće američkih znanstvenika pokazuje kako kronična žgaravica spada među vodeće uzročnike pojave astme kod odraslih.

Istraživači su kateterom mjerili razinu refluksa kiseline u dišnim putevima astmatičara i ustanovili kako su se simptomi astme ublažili kod većine pacijenata nakon operacije zbog gastroezofagalnog refluksa. Metoda mjerenja koju su koristili (HMII metoda) znatno je osjetljivija i samim time učinkovitija od konvencionalnih metoda identificiranja pacijenata s astmom izazvanom gastroezofagalnim refluksom.

“Već dugo vrijeme pratimo vezu između gastroezofagalnog refluksa i određenih plućnih bolesti, uključujući i astmu u odrasloj dobi. Pravi je izazov naša ograničena sposobnost učinkovitog dijagnosticiranja i određivanja tko može imati koristi od kirurške intervencije”, objasnila je dr. Blair Jobe, direktorica Instituta za liječenje bolesti dišnih puteva.

Njen tim smatra kako bi se ova metoda probira mogla koristiti ubuduće kod odraslih astmatičara koji ne reagiraju na lijekove za astmu ili kod onih koji imaju simptome gastroezofagalnog refluksa.

Istraživanje je objavljeno u časopisu JAMA Surgery.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo