Zdravlje

Zdravlje

Lijekovi mogu uzrokovati kronično oštećenje jetre

Foto: shutterstock

Bez obzira na farmaceutska testiranja i poduzete mjere opreza, lijekovi mogu oštetiti jetru čak i u ljudi koji nemaju osjetljivu jetru niti povijest oboljenja na jetru. Pročitajte koje mjere opreza poduzeti i kada posumnjati u oštećenje.

Jetra je organ s funkcijom razgradnje svih stvari koje unosimo, uključujući i lijekova, zadužen za pročišćavanje krvi od štetnih kemikalija. Kada vrijedne lijekove prepozna kao štetne, vrijeme je boriti se i očuvati jetru, a s njome i zdravlje.

Osjetljivost jetre na lijekove

Na osjetljivost jetre mogu utjecati i genetika, spol, starost, trudnoća te određene bolesti. Veća osjetljivost ili oštećenje jetre uzrokovano unosom lijekova tzv. hepatotoksičnog djelovanja razvit će se u osoba:

 • s povijesti bolesti jetre, iako je i njihova jetra u mogućnosti pravilno razgrađivati lijekove, potrebno je poduzeti mjere opreza jer je u njihovu slučaju oštećenje jetre, ukoliko do njega dođe, teže od onog u zdrave osobe
 • koje često piju alkohol, jer jetra drugačije razgrađuje tvari uz prisustvo alkohola, koji u kombinaciji s lijekovima doprinosi stvaranju toksina što uništavaju jetru
 • s alergijama na lijekove, iako se radi o rijetkim slučajevima
 • starije životne dobi, pošto imaju povećanu osjetljivost na lijekove
 • pretjerane tjelesne težine, u kojih višak masti onemogućava pravilnu razgradnju tvari

Rijetke osobe razviju idiosinkratske reakcije, urođenu osjetljivost jetre spram lijekova koja se ne može predvidjeti farmakološkim mehanizmima djelovanja. Rizik od takvih reakcija tijela na lijekove iznenadan je jer ovisi o pojedincima te se ne može predvidjeti predtestiranjem lijekova s obzirom na manji uzorak u istraživanju pa se otkriva tek nakon puštanja lijeka u masovnu distribuciju.

Jetru oštećuju i lijekovi koji se mogu dobiti bez recepta

Antibiotici, antiepileptici i antidepresivi redom su lijekovi čijeg hepatotoksičnog djelovanja su liječnici svjesni te će s pažnjom pristupiti propisivanju terapije. Lijekovi za snižavanje razine kolesterola u krvi koji sadrže niacin ili statine izrazito su učinkoviti i zato često propisani pacijentima koji pate radi lošeg kolesterola. Preporuča se liječnički nadzor jetre tijekom terapije ovim lijekovima, pošto su sposobni poremetiti funkcije jetrenih enzima što povećavaju oštećenje jetre.

Lijekovi, pripravci i dodaci prehrani koji nisu propisani od strane liječnika, niti pod njegovim nadzorom, često se shvaćaju olako i upravo zato predstavljaju opasnost po jetru. Nesteroidni antireumatici i paracetamol sastojci su brojnih lijekova protiv bolova koji služe za liječenje raznih upala i prehlada, a mogu se dobiti bez recepta, kako bi se samoinicijativno započela terapija bez konzultacija s liječnikom. Njihovo pretjerano korištenje i prevelike doze unesene u organizam u toku od nekoliko uzastopnih dana sposobne su oštetiti jetru čak i kod zdravih ljudi. Zato se uvijek za unos preporuča najmanja moguća doza.

Dodaci prehrani i biljni pripravci također mogu oštetiti jetru. S obzirom da se nalaze u slobodnoj prodaji, njihove karakteristike rijetko su testirane od strane farmaceuta, a konzumacija regulirana od strane liječnika te utoliko mogu predstavljati opasnost svima koji unosu dodataka i vitamina ili fitoterapiji pristupaju s pretpostavkom da je bezuvjetno blagotvorna za organizam. Tijelu je potrebna ravnoteža, a prevelik unos željeza ili vitamina može ju poremetiti. Liječenju prirodnim pripravcima ili dodacima prehrani treba pristupiti s mjerama opreza, informirajući se o potrebama tijela, ali i učincima te doziranju pripravaka i dodataka, kao što bi s liječnički propisanim lijekovima, pošto neodgovoran unos bez mjere može preopteretiti jetru bez obzira na ljekovita svojstva sastojaka.

Prevencija oštećenja jetre

Upozorite liječnika na postojanje prijašnjih bolesti jetre, alergija ili loših navika. Prije početka liječenja preporuča se testiranje oštećenja jetre krvnim pretragama, kako bi liječnik mogao propisati odgovarajuću terapiju koja jetri neće naštetiti, osobito u osoba s visokorizičnim faktorima osjetljive jetre. Redovite krvne pretrage mogu pomoći u otkrivanju negativnih utjecaja lijekova na jetru. Ukoliko je terapija koju primate potencijalno opasna po jetru, obavljajte redovite krvne preglede kako bi se promjene na jetri pravovremeno uočile, s obzirom da je jetra najčešće oštećena već i prije nego se prvi simptomi počnu pojavljivati.

Usvojite ove zdrave navike i spriječite oštećenje jetre lijekovima:

 • održavajte umjeren unos hrane i tjelesnu težinu
 • osigurajte unos pravilne prehrane bogate voćem i povrćem, žitaricama te orašastim plodovima
 • obogatite hranu namirnicama punim kalijem, poput rajčica, banana i badema
 • pobrinite se za optimalan unos vode u organizam
 • izbjegavajte toksine poput duhana, alkohola, zasićenih masti i rafiniranog šećera
 • povremeno provodite detoksikaciju svježim sokovima od povrća poput mrkve, cikle ili kelja
 • redovito konzumirajte biljke poput artičoke i sikavice jer izvanredno djeluju na jetru
 • jedite hranu bogatu prebioticima kako bi vaša crijeva dobro funkcionirala i olakšala rad jetre

Simptomi dolaze prekasno

Neki lijekovi imaju izravno toksično djelovanje na jetru i trenutno stvaraju oštećenje, na druge jetra reagira pretvarajući ih u toksine štetne za organizam dok određeni rijetko dovode do oštećenja, i to samo u osjetljivih osoba. Oštećenje se u slučajevima neizravnog djelovanja lijekova na jetru javlja nakon nekoliko tjedana pa do mjeseci poslije uzimanja lijekova. Najčešće je jetra oštećena već i prije nego se prvi simptomi počnu pojavljivati. Simptomi sliče ostalim vezanim za bolesti jetre:

 • mučnina
 • manjak apetita
 • svrbež
 • tamnija boja urina
 • žutilo kože i očiju
 • bol i neugoda u gornjem desnom dijelu abdomena
 • umor

Ignoriranje simptoma je opasno pošto nakon prvog pojavljivanja dolazi do prividnog poboljšanja, tijekom kojeg nepravilno funkcioniranje jetre poremećuje funkcije ostalih organa dok ne postane očito koliko je cijeli organizam bolestan radi jetre.

Liječenje je reverzibilno

Lijekovi mogu oštetiti jetru tako da u blažim slučajevima i početnoj fazi podignu razinu enzima jetre, a što se može razviti i u ozbiljne bolesti poput hepatitisa, nekroze jetre, kolestaze jetre, steatoze jetre, ciroze jetre pa i dovesti do nastanka tumora. Po otkrivanju povišene razine enzima jetre, ona se vraća u normalu ukoliko je terapija prekinuta, a u slučajevima primanja određenih lijekova ona je normalna pojava i terapija se ne obustavlja. Nakon prekida liječenja tijekom kojeg se podigla razina enzima jetre no nije došlo do razvoja ozbiljnijih bolesti jetre, pacijenti se ne moraju bojati nikakvih trajnih posljedica za jetru.

Provjerite kako detoksicirati jetru.

Foto: Shutterstock

Janja Pilić

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo