Zdravlje

Zdravlje

Mali vodič o imunitetu – kako ga osnažiti i zašto nam je važan

Imunitet ponekad shvaćamo zdravo za gotovo – tu je da nas štiti, a kada »zapne«, želimo ga u kratkom roku osnažiti, najčešće šalicom čaja s medom.

No umjesto da saniramo posljedice oslabljenog imunosnog sustava, koji nas čini podložnijima sezonskim prehladama, nije li bolja ideja posvetiti se njegovom osnaživanju?

Ljudsko tijelo svoju otpornost duguje zdravom imunosnom sustavu, visoko učinkovitom i složenom organskom sustavu koji nas štiti od štetnih mikroorganizama (bakterije, virusi i gljivica) i drugih tvari. U ispravnom funkcioniranju imunosnog sustava, samim time i našeg imuniteta općenito, jednu od ključnih uloga imaju crijeva.

Tko bi to rekao, zar ne!? Ne zvuči li vam to malo čudno?

No, to je zaista tako. U našem probavnom sustavu od rođenja je prisutno na desetke bilijuna mikrobnih stanica, koje zajedničkim imenom nazivamo crijevna mikrobiota. Osim sudjelovanja u probavi hrane, njihova „zadaća“ je i podupiranje funkcije imunosnog sustava. Treba znati da se čak do 70 posto našeg imunološkog sustava nalazi u probavnom sustavu, što znači da je za održavanje njegove dobre funkcije važno održavati zdravlje crijeva općenito, kao i dobar sastav odnosno ravnotežu crijevne mikrobiote.

Funkcioniranje imunosnog sustava sada zvuči jednostavnije, zar ne?

Još nekoliko činjenica ne smijemo izgubiti iz vida. Ravnoteža crijevne mikrobiote (eubioza), toliko važne za naš imunitet, vrlo je osjetljiva. U stresnim situacijama, kada smo bolesni ili uslijed nezdravih životnih navika, može doći do njenog disbalansa. Ta se promjena naziva disbioza i može imati negativan utjecaj na funkcioniranje našeg imunosnog sustava.

Dakle, sada kada znamo što slabi naš imunitet, lako nam je pretpostaviti što ga osnažuje. Nekoliko je „pravila“ snažnog imuniteta.

Kvalitetna prehrana

Pravilna i kvalitetna prehrana koja, uz druge vrijedne sastojke, uključuje i dovoljne količine korisnih mikroorganizama odnosno probiotike, kao što su bakterije mliječne kiseline, temelj je snažnog imuniteta. Jednako važni su nam i vitamini i minerali, koji su dio gotovo svake važne funkcije koja se odvija u našem tijelu. Tako primjerice, vitamini B održavaju crijevnu sluznicu zdravom, jačaju i održavaju imunosni sustav snažnim te smanjuju umor i iscrpljenost, a mineral cink je snažan antioksidans koji štiti naše stanice od stresa i pomaže metabolizmu.

Tjelovježba

Koliko puta smo u svom životu čuli o važnosti tjelovježbe i fizičke aktivnosti, a koliko smo se zaista potrudili da je uvedemo u dnevnu rutinu? Već do sat vremena tjelesne aktivnosti srednjeg intenziteta može ojačati imunosni sustav i smanjiti učestalost respiratornih bolesti, djelujući i protuupalno. Fizička aktivnost djeluje pozitivno i na sastav crijevne mikrobiote te smanjuje pojavu/udio određenih vrsta bakterija koje mogu pridonijeti pojavi pretilosti.

Vrijeme za sebe

Sve češće smo izloženi stresu. Ne posvetimo li ovom problemu dovoljno pažnje, otvaramo mogućnost njegova snažna utjecaja na naše zdravlje i kvalitetu života. Jeste li znali da stres smanjuje i broj korisnih bakterija roda Lactobacillus u našoj crijevnoj mikrobioti?
Iz svega navedenog je vidljivo da bi svatko od nas trebao pronaći svoj omiljeni način za opuštanje – bilo da se radi o šetnji, čitanju, kuhanju, vježbanju, odmaranju ili nekoj drugoj aktivnosti – i redovito to prakticirati. Stoga bi bilo dobro imati barem 10 minuta svakoga dana za opuštanje, a uz to i se i družiti s dragim osobama, osobito onima koje vas suportiraju u zdravim navikama. 

Korisne bakterije

Iako vam je vjerojatno prva reakcija na spomen bakterija „fuj“, dobre, korisne bakterije nam itekako trebaju i želimo ih imati što više. Redovito uzimanje korisnih bakterija mliječne kiseline (npr. putem fermentirane hrane, probiotičkih lijekova) može pomoći u održavanju dobrog sastava i ravnoteže, odnosno jačanju crijevne mikrobiote, što pruža brojne koristi. Korisne bakterije mliječne kiseline, primjerice, pomažu u sintezi vitamina, kao što su vitamin K i vitamine B skupine. Osim toga, istiskuju štetne patogene mikroorganizme i sprečavaju njihovo razmnožavanje. A ovo je samo dio njihovih „supermoći“!

Zadovoljstvo kreće iz crijeva

Možda će vam zvučati čudno na prvu, ali zdrava crijeva ključ su dobrog općeg stanja. Serotonin i dopamin, dvije kemijske tvari u tijelu koje mogu poboljšati raspoloženje, stvaraju se uz pomoć bakterija u crijevima. Tako da je, vjerovali ili ne, velik broj korisnih bakterija u crijevima važan za snažan imunosni sustav i za dobro raspoloženje.

Kako osnažiti imunitet?

Crijevnu mikrobiotu možemo osnažiti prvenstveno kvalitetnom prehranom, ali i proizvodima koji sadrže dobro ispitane korisne bakterije u dovoljnim količinama. Inovativan i visokokvalitetan dodatak prehrani LINEX® COMPLEX sadrži jedinstvenu kombinaciju kvalitetnih bakterija mliječne kiseline, vitamina B i cinka, što mu daje „trostruku snagu“. Svaka kapsula dodatka prehrani LINEX® COMPLEX sadrži više od 10 milijardi korisnih bakterija Lactobacillus rhamnosus GG, najviše znanstveno proučavanog soja na svijetu. Vitamini B skupine pomažu u metabolizmu hrane i time pomažu poboljšati zalihe energije. Vitamini B2 (riboflavin) i B6 doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti, dok B1 (biotin), B2 (riboflavin) i B6 doprinose oslobađanju energije u metaboličkom procesu. Cink je izuzetno važan za ispravno funkcioniranje našeg imunosnog sustava, a već mali nedostatak cinka može narušiti normalno funkcioniranje imunosnog sustava. Zajedno, ova trostruka kombinacija pozitivno utječe na održavanje zdrave ravnoteže u tijelu, dobro funkcioniranje imunosnog sustava te osigurava energiju potrebnu za uspješno savladavanje svakodnevnih izazova. A znamo da ih svakako ima 🙂

Sponzorirani članak

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Uravnotežena i raznovrsna prehrana i zdrav način života važni su za zdravlje.    

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo