Manjak vitamina D povezan s reumatoidnim artritisom

Vitamini, tablete

Ako živite u hladnijim krajevima s manjim brojem sunčanih dana, šanse su da ste izloženiji reumatoidnom artritisu.

Nije nova teza da je manjak vitamina D povezan s razvijanjem reumatoidnog artritisa, jednako kao i drugih autoimunih poremećaja. Najnoviji dodatak skupu istraživanja dolazi iz kuta Sveučilišta u Bostonu.

Američki su stručnjaci pregledali podatke 461 žene koje su bolovale od reumatoidnog artritisa, razmotrili njihovo prebivalište, općenito zdravlje, te bihevioralne faktore rizika i usporedili rezultate s kontrolnom skupinom od 9.220 ispitanica.

Ustanovili su da žene koje žive na sjeveru SAD-a imaju veće šanse za oboljenje od reumatoidnog artritisa nego ispitanice koje žive u južnijim predjelim, što je povezano sa smanjenom količinom vitamina D koji naše tijelo crpi iz sunčevog svjetla.

Jednako tako, prethodna su istraživanja zaključila poveznicu između sjevernijih područja obitavanja i drugih autoimunih bolesti, poput multiple skleroze i Chronove bolesti, koje su "moguće posredovane sa smanjenim unosom vitamina D zbog ograničenog izlaganja suncu, te učinka nedostatka vitamina D na imunitet".

Reumatoidni artritis nastupi kada imunitet napadne tkivo u zglobovima, te dovede do upale, boli i naprednog oštećenja zglobova. Najčešće pogađa ljude srednje i starije dobi, a žene su češće "žrtve" nego muškarci. Simptomi uključuju bol u zglobovima za vrijeme ili poslije kretanja, bol pri promjeni vremena, oticanje i ukočenost zglobova, koštane izbočine na zglobovima i gubitak fleksibilnosti zgloba.

Većina osoba može povećati svoju koncentraciju vitamina D prehranom, ali i izlaganjem suncu – najmanje 30 minuta dva puta tjedno, s obzirom da oko 90 posto vitamina D koji konzumiramo dolazi iz sunčeve svjetlosti. Valja napomenuti kako liječnici upozoravaju protiv prekomjernog izlaganja suncu jer ono uzrokuje rak kože i oštećuje kožu.

Namirnice bogate vitaminom D su losos, tuna, skuša, sardine, margarin, jaje ili jetrica.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!