Zdravlje

Zdravlje

Migene: Kako smanjiti njihov intenzitet?

Neovisno o tome koliko često nastup vaše migrene ili koliko su intenzivne, postoje određeni koraci koje možete poduzeti kako biste umanjili njihovu jačinu, pa čak i pokušali izbjeći ih. Za to su potrebne promjene stila života, savjetuje stručnjak Klinike Mayo dr. Robert Sheeler.

Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja koja je prisutna kod 15 – 20 posto stanovništva (12 – 20 posto žena i tri – šest posto muškaraca). Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, no to nipošto nije pisano pravilo.

Neovisno o tome koliko često nastup vaše migrene ili koliko su intenzivne, postoje određeni koraci koje možete poduzeti kako biste umanjili njihovu jačinu, pa čak i pokušali izbjeći ih. Za to su potrebne promjene stila života, savjetuje stručnjak Klinike Mayo dr. Robert Sheeler.

Ponekad su nužni lijekovi kako bi se migrene držale pod kontrolom, a riječ je o lijekovima za koje nije potreban recept (npr. ibuprofen ili acetaminofen) ili pak onima koje samo liječnik može propisati – ako se javi takva potreba. Također, na migrene može utjecati i vaš stil života. Saznajte što možete učiniti kako biste ublažili bolove i smanjili njihovu učestalost – ponašanjem.

Tjelovježba

Tjelesni napor može djelovati kao okidač za migrene kod nekih osoba, međutim, istraživanja su pokazala kako određene aerobne aktivnosti, poput vožnje sobnog bicikla, mogu biti dobrobitne. Tako stručnjak Klinike Mayo Robert Sheeler preporučuje vježbanje blagog intenziteta, poput joge ili tai chija.

Prehrana

Određene namirnice mogu dovesti do migrene, stoga se preporučuje vođenje dnevnika migrena i prehrane kako biste lakše mogli zaključiti koja vam hrana ne odgovara ili koja pića biste trebali izbjegavati. Česte namirnice koje su okidači migrene su vino, kofein, agrumi, čokolada, stari sir, slana i obrađena hrana.

Dehidracija

Baš kao i kod ostalih osoba, dehidracija može dovesti do glavobolje. Kada pričamo o ovom stanju, najčešće nam pada na pamet ljetno,vruće vrijeme i puno znojenja, no stvarnost je da se dehidracija može dogoditi bilo kada. Jednom kada osjetite žeđ, tada je prekasno za vaš organizam. Zaštitite se od dehidracije i redovito polako pijuckajte decilitar vode tijekom dana. Ciljajte na do dvije litre tekućine svakoga dana.

Stres

Stres je najčešći faktor u pozadini mnogih bolesti i stanja, pa je tako i jedan od krivaca za migrenu. Naučite se opuštati na način koji vama odgovara: za nekoga je to vježbanje joge, meditiranje, druženje s djecom, šetnja psa, trčanje prirodom, čitanje u tišini…

Imamo pet savjeta za držanje stresa pod kontrolom

Spavajte

Dovoljna količina sna može smanjiti broj nastupa migrena kod nekih osoba, a ujedno i pospješuje funkcioniranje našeg tijela, rješava nas umora, poboljšava koncentraciju, a uz to, čini i naš struk vitkijim. Iz spavaće sobe izbacite sve što bi moglo ukrasti vrijedne sate vašeg sna: mobitele, tablete, računalo, televizor itd. Idite spavati u isto vrijeme, nemojte jesti prije počinka i, ako imate lošu cirkulaciju, nosite pamučne čarape.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo