Zdravlje

Zdravlje

Miris novog auta je otrovan?!

Kada kupuju novi automobil, taman “ispod čekića” tvornice, mnoge se osobe raduju specifičnom mirisu novog auta.

U stvari, riječ je o mnogim kemikalijama koje isparavaju u kabini automobila. Najnoviji podaci američke agencije koja se bavi zaštitom okoliša, Ecology Center, pokazali su kako se u najsvježem modelu vašeg limenog ljubimca skirva najmanje 275 kemikalija!

Riječ je o sredstvima protiv zapaljenja na bazi broma, koja su povezana s rakom štitnjače, poteškoćama s učenjem i problemima s plodnošću ili pak o polvinil kloridu, kemikaliji povezanoj s problemima jetre, bubrega i plodnosti.

Ove kemikalije isparavaju iz volana, sjedala, rukohvata ili ploče, a ako se udišu u velikim koncentracijama mogu biti otrovne i negativno utjecati na zdravlje. Ecology Center svake godine analizira kemijski sastav kemikalija koje isparavaju iz novih automobila, a među 200 ovogodišnjih modela najgore su ocjene dobili Mitsubishi Outlander Sport iz 2011. godine i Chrysler 200 SC iste “generacije”.

Primjerice, Mitsubishi je imao kemikalije koje se koriste protiv zapaljenja na bazi broma i antimona u sjedalima, kožne presvlake tretirane kromom ili olovni ispun sjedala.

S obzirom da ove kemikalije nisu regulirane, potrošači nisu ni svjesni opasnosti s kojima su suočeni. Naše testiranje ima namjeru otkriti te opasnosti i ohrabriti proizvođače da koriste sigurnije alternative”, izjavio je Jeff Gearhart.

“Sve što su rekli jest – postoji 200-njak sastojaka u novom automobilu – pazite se. Neke od njih su povezane s bolestima štitnjače, plodnošću ili drugih tegobama, no to su sve hipotetski scenariji jer, prvo: ne znamo je li to sigurno; i drugo: ne znamo kojoj koncentraciji trebate biti izloženi”, komentirao je studiju Dr. Raed Dweik koji se također bavi zaštitom okoliša.

Provjerite top 10 najbolje i najlošije ocijenjenih automobila za 2011. godinu:

http://men.webmd.com/news/20120215/is-that-new-car-smell-toxic.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo