Zdravlje

Zdravlje

Možete li i kako izbjeći zarazu koronavirusom u liftu? Evo par korisnih savjeta…

Shutterstock 384696943

Sigurno ne možete izbjeći ulazak u lift kada idete na posao, ali postoje načini kako se možete od infekcije zaštititi.

Vjerojatno pazite na zaštititu svjesni da virus vreba iza svakog ugla, ali nekad je teško izbjeći situacije koje su rizične, pa ako radite na prvom katu zgrade, smatrajte se sretnikom!

Važno je znati da je virus prisutan i da je potrebno poduzeti sve kako bi se od njega zaštitili. Evo kako to učiniti u liftu;

Socijalna distanca

Dani punih liftova su nekako iza nas, razmak bi trebao biti 1,5 metar između čovjeka, smatra dr. Patricia Whitley-Williams, šef imunologije u New Yorku. U Americi tako firme koje ugrađuju liftove nude i upute gdje bi osoba trebala stajati i koliko bi razmak trebao biti.

Obratite pažnju: 9 znakova da ste možda bili zaraženi koronavirusom

Izađite ako se ne osjećate sigurno

Držati razmak u liftu je dosta izazovan zadatak, jer vi možete slijediti pravila, ali što ako drugi to ne čine? U tom je slučaju najbolje izaći van iz lifta. Na primjer, ako vidite da netko želi u lift, a gužva je, vi izađite van bez direktnog kontakta s osobom. Ako vidite da je lift pun, ne ulazite.

Nosite masku

Najbolji je način zaštite u liftu nošenje maske. Velika je studija, nedavno objavljena, potvrdila kako maske učinkovito štite ljude od infekcije. Dakle, kad izlazite van kuće, ili ulazite u lift obavezno na licu nosite masku, posebno kad je teško izbjeći kontakt.

Ne dirajte gumbe u liftu

Možete nositi i rukavice ako baš sve morate dirati prstima, a najbolje su one jednokratne koje možete nakon vožnje liftom i baciti. Dobar je način i pritiskanje gumba laktom, ali nakon povratka kući robu koju ste nosili je potrebno oprati.  Ne dirajte rukama lice ako ste slučajno nešto dotaknuli i naknadno ih dobro operite sapunom i toplom vodom.

Ne govorite

Oni čudni momenti kad svi u liftu šute mogu postati još čudniji u ovoj situaciji… Dokazi postoje kako glasnim govorom možete još brže širiti kapljice s virusom po prostoriji, pa su neke kompanije i zabranile razgovor u liftu.

COVID-19 i komplikacije: Pojava sekundarnih infekcija stvara dodatnu opasnost za oboljele

Koristite stepenice

Najbolje bi bilo da izbjegavate lift kad god možete i hodajte stepenicama. Odlična je vijest da ćete tako i malo vježbati, a ako ste početnik, krenite polako kako se ne biste previše uspuhali ili ostali bez daha. No kako se i na stepenicama može stvoriti gužva jer će mnogi tako izbjeći lift, budite pažljivi – ne dirajte ništa rukama i nosite masku!

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo