Neugoda u oku i natečenost? Sigurno se radi o ječmencu! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Neugoda u oku i natečenost? Sigurno se radi o ječmencu!

Ječmenac je crvena oteklina zbog koje dolazi do neugodne boli u oku, kao i što se može primjetiti natečenost u predjelu vjeđe, odnosno crvena kvržica.

Ječmenac nastati unutar kapka ili na vanjskom dijelu kapka, a za njega je karakterističan bijeli vrh. Pojavljuje se jednako kod osoba svih dobnih skupina, podjednako u oba spola, a skupina u kojoj se najčešće pojavljuje su dijabetičari. Kod žena se često pojavljuje zbog neodržavanja higijene očiju, odnosno nedovoljnog uklanjanja šminke s ruba vjeđa na kraju dana.

Oči vam mijenjaju boju?

Ječmenac ili latinski hordeolum, upalna je promjena žlijezde lojnice koja se javlja na vjeđi. Radi se o bolnoj, crvenoj oteklini koja nastaje uslijed infekcije zbog djelovanja bakterija iz grupe Staphylococcus, a koje se često nalaze na koži. Ovakvu upalu može potaknuti izloženost suhom zraku, stres, seborea, kao i podložnost upalama – istaknuli su liječnici Poliklinike za oftalmologu i ortopediju Bilić Vision.

Ječmenac u najvećem broju slučajeva prolazi spontano i to u roku od tjedan dana, a kao kućna terapija savjetuje se stavljanje toplih obloga nekoliko puta dnevno, a u nekim je slučajevima potrebno koristiti i antibiotike u obliku kapljica i masti. Ako ste primjetili da se kvržica vidi i s vanjske strane kapka, znači da je već napredovao te ga je potrebno kirurški odstraniti.

Ukoliko upalni čvorić traje duže od mjesec dana ili je u početku izrazito velik, potrebno je kirurški isprazniti nakupljeni loj i upalni sadržaj. Operacija se obavlja u lokalnoj anesteziji i kratko traje – navode iz Poliklinike Bilić Vision.

Uz operaciju i kućnu terapiju, ječmenac je također moguće liječiti uz pomoć injekcije kortikosteroida u vjeđu, odnosno na mjesto gdje se kvržica nalazi.

Tijekom liječenja žene bi trebalo izbjegavati stavljanje šminke na oči, no treba se izbjegavati i stavljanje kontaktnih leća, kao i općenito diranje oka. Kako biste zaštitili svoje ukućane i ubrzali svoje liječenje, preporučuje se ne dijeliti ručnike, kozmetičke i druge preparate.

Ako primjetite da dolazi do stalne pojave ječmenca ili ih se pojavi veći broj, ječmenac može biti simptom druge bolesti, poput dijabetesa, i zbog toga je važno provjeriti glukozu u krvi.

Od ječmenca se možete na nekoliko načina zaštiti, a iz poliklinike Bilić Vision navode četiri načina koji će osigurati da izbjegnete nastanak kvržice u oku.

  1. Izbjegavajte trljanje oka prljavim rukama jer se na taj način u oko unose bakterije.
  2. Ne posuđujte šminku od drugih osoba. Bakterije koje će dovesti do pojave ječmenca mogu se prenijeti preko maskare i olovke za oči.
  3. Uvijek prije spavanja pažljivo odstranite svu šminku s očiju, jer ostaci šminke loše djeluju na kožu, a mogu i začepiti lojne žlijezde na rubu vjeđa i dovesti do pojave ječmenca.
  4. Ako radite u prašini, zaštitite oči prozirnim zaštitnim naočalama te umijte lice nakon što izađete iz prašnjavog prostora, jer prašina može sa znojem ući u oko i prouzročiti ječmenac.

Zamućenje vida? Plutajuće čestice? Evo što vam vaše oči pokazuju!

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo